Podcast | Expo.se

Studio Expo är Expos nyhetskommenterande podd. Varje fredag bjuder vi på fördjupning och analys med utgångspunkt i våra egna publiceringar och aktuella nyhetshändelser inom Expos bevakningsområde. Här samlar vi alla avsnitt men du kan också lyssna och följa Studio Expo i din poddspelare.

Podcasts

Jimmie Åkessons tal under partiets landsdagar har mött kritik från såväl samarbetspartierna i regeringen som oppositionen.

Det var ett SD med gott självförtroende som träffades för landsdagar förra helgen.

Under lördagen hölls det som av arrangörerna kallades för "en kärleksmanifestation" i Stockholm för att manifestera mot gängvåld.

Den sedan tidigare insomnade Frihetsrörelsen, som arrangerade demonstrationer mot vaccin och restriktioner under coronapandemin, gav i förra helgen plötsligt ett livstecken ifrån sig.

När SD samlas till landsdagar är det ett parti som nått stora framgångar i samarbetet med regeringen.

Ett drygt år efter att Tidöavtalet sjösattes går Sverigedemokraterna mot landsdagar.

Det som kom att kallas Kristallnatten var kulmen på Novemberpogromerna mot judar i Nazityskland för 85 år sedan.

I veckans avsnitt pratar vi om hur den upptrappade konflikten mellan Israel och Hamas väckt en ny våg av antisemitism och hur den påverkar judar i Sverige i dag.

Våldsfantasier och digital gemenskap uppmuntrar unga killar att bli skolmördare.

På Tiktok söker en 15-årig kille efter edits, videoklipp, på skolattacker och rasistiska terrordåd. Efter att ha sett en video han gillar skickar han ett meddelande direkt till kontots ägare - en annan ung kille som själv dömts för att ha planerat ett skoldåd.

Women have always played an important role in the far right, despite it being a political environment filled with misogyny.

Det antisemitiska och muslimfientliga hatet har eskalerats i spåren av upptrappningen av konflikten mellan Israel och Hamas.

I veckans Studio Expo pratar vi om ökad antisemitism och islamofobi i spåren av de senaste två veckornas brutala händelseutveckling i Israel och Gaza. Och om terrordådet mot svenskar i Belgien. Hur påverkar den nya konfliktnivån svenska judar och muslimer och det politiska samtalet i stort?

När extremhögern flyttar in på barnens gamingplattformar utsätts unga för rasism och kvinnohat – en trend som ökat, visar Expos projekt Fulspel.

I veckan släppte Expos projekt “Fulspel” sin första delrapport om högerextremism inom gaming.

Sidor