Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Att förlora makten kan vara brutalt. Den moderna liberala demokratins historia är fylld av ledare som tvingats ställa sig inför medier och valarbetare och kommentera svidande valförluster. De brukar säga ungefär samma sak. Sammanbitet konstaterar de att folket talat.   

Så fungerar det demokratiska spelet. Ibland vinner man, ibland förlorar man. Den representativa demokratin är en slags idé- och makttävling. De som ger sig in i leken får acceptera att folkets vilja kan vara ombytlig och rastlös. Och att ens motståndare äger samma rätt som en själv att vara folkets företrädare.  

Ytterhögern har en annan demokratisyn. Och därmed ett annat sätt att tackla förluster.  

Vi har under det senaste decenniet varit så upptagna av att försöka förstå ytterhögerns framgångar att vi missat att rörelsen gått in i en ny fas. Vissa av vinnarna har blivit förlorare. De två tydligaste exemplen är Donald Trump och Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro. Två presidenter som lyckades vinna majoriteten av väljarna och ta sig till landets högsta politiska ämbete. Vad händer då när de i ett slag förlorar makten?

I USA stormade trumpanhängarna Senaten i syfte att stoppa tillsättningen av Joe Biden. I Brasilien kulminerade veckor av protester i en attack mot landets maktcentrum i huvudstaden Brasilia. Under söndagen den 8 januari vandaliserade tusentals anhängare till Bolsonaro kongressen, presidentbyggnaden och Högsta domstolen.   

Det finns förvisso andra ytterhögerpolitiker som sansat klivit ner från makten under de senaste åren.  Men Trumps misslyckade kuppförsök har ändå satt en ny standard.  

En av rutinerna är att etablera en idé om ett förestående valfusk, eller överdriva brister i valprocessen. Enligt New York Times, som granskat hundratals timmar med tal och intervjuer med Bolsonaro, har ex-presidenten i flera år sått misstro mot det brasilianska valsystemet. Genom att överdriva felaktigheter, hänvisa till rapporter som egentligen inte har med saken att göra, peka på indicier och sprida konspirationsteorier och lögner har han fått sina anhängare att tro att hela systemet är riggat.  

Det skapar i sin tur en övertygelse hos uppjagade anhängare om att de faktiskt är utsatta för en komplott. Än så länge vet vi inte vem som finansierat och organiserat attacken den 8 januari. Till skillnad från Donald Trump så har Jair Bolsonaro trots allt erkänt sig besegrad. Det är också oklart om han haft kunskap om vad som skulle hända under söndagen. Kanske är det till och med så att hans följare drivit iväg i en massvanföreställning bortom ex-presidentens kontroll. En av de återkommande konspirationsteorierna som hörts är att de elektroniska rösträkningsmaskinerna som användes i valet ska ha varit manipulerade för att ge Lula da Silva segern. Det förklarar budskapet på den banderoll som en grupp personer på kongressbyggnadens tak höll upp under söndagens attack: ”ge oss källkoden”.  

I en intervju med en av personerna som deltog i stormningen säger en 40-årig man att han tog sig in i presidentpalatset för att hitta dokument kopplade till källkoden som skulle bekräfta att ”Jair Messias Bolsonaro” egentligen vann valet.  

De trodde på lögnen. De trodde att de räddade demokratin.  

Lyssna på Studio Expo Politikens sämsta förlorare

Att ett så verklighetsfrånvänt synsätt kan sätta sig hänger ihop med synen på demokratin. Den demokratisyn som så lätt gör ytterhögern till politikens sämsta förlorare hänger ihop med självbilden av att vara ”sanningssägare”.  

Ytterhögern anser sig ha monopol på det sanna folkets äkta känslor och innersta vilja. De föreställer sig en kuvad majoritetsbefolkning som tryckts tillbaka av minoritetsgrupper och som svikits av en politiskt korrekt och korrupt elit. Det är en tystad majoritet vars verkliga behov bara ytterhögern anser sig kunna artikulera. Där är Folket. Där ruvar folkviljan, kvävd och förnedrad. Socialister och liberaler kan bara vinna genom att fuska sig förbi nationens inneboende vilja. Antingen genom hjärntvätt och infiltration av universitet och myndigheter. Eller genom repression och fusk.  

Det kan helt enkelt inte vara så att de flesta kanske inte gillar Donald Trump eller Jair Bolsonaro efter fyra år vid makten.

Det är svårsmält för ytterhögern att liberaler och vänstern kanske fortsätter att vinna majoriteten just genom att lova värna traditionen som säger att den som förlorar ett val får acceptera att folket inte alltid vill det man själv vill.

Ämnen i artikeln