Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det som inte fick hända har blivit verklighet. Under den senaste veckan har hundratusentals Ukrainare tvingats fly sitt land på grund av Rysslands olagliga och oprovocerade invasionskrig. Familjer splittras. Hem bombas. Civila dör.  

För Expo som organisation och alla oss som jobbar här är det en självklarhet att stå bakom den ukrainska kampen för demokrati och frihet. Den handlar inte bara om Ukrainas rätt att bestämma sin egen framtid. Den handlar i förlängningen också om vilken värld vi vill ha. Den ryska invasionen har föregåtts av nationalistiska imperiedrömmar från Vladimir Putin. De går emot allt som Expo arbetar för. Om Putins principer vinner legitimitet finns det risk för fler konflikter baserade på grumliga föreställningar om etnicitet.  

Krig gör saker med oss. Även om vi inte behöver fly våra hem eller gömma oss för bomber. Även om vi följer det på avstånd. För vissa väcker det minnen till liv. För andra orsakar det rädsla. Några av oss blir förbannade. Det kan distrahera oss och dränera oss på energi. Helt enkelt för att det som händer är för jävligt. Samtidigt gör det saker med världen, som påverkar det jobb vi gör på Expo. Situationen i Ukraina gör att vi kommer att fokusera ännu mer på frågor och utmaningar som följer i krigets spår.   

Vi fortsätter att granska, analysera och sprida kunskap om de högerextrema och konspirationsteoretiska grupper som direkt eller indirekt stödjer Rysslands krig eller sprider desinformation och lögner. Vi har under flera år kunnat visa hur Ryssland underblåst extremhögern i väst för att skapa splittring. Det ska de inte få göra ostört.  

Vi kommer att belysa de högerextrema grupper som faktiskt finns i Ukraina. Putin försöker indoktrinera sin befolkning till att tro att Ukraina är en nazistisk stat som bedriver ett folkmord mot ryssar. Det är en bisarr lögn. Men det tar inte bort det faktum att det finns ukrainska högerextrema bataljoner som jobbar för att locka till sig frivilliga från bland annat Sverige. I dag strider de mot Ryssland. Men det betyder inte att de vill ha ett öppet demokratiskt Ukraina i framtiden.   

Ingen vet hur kriget kommer att utvecklas. Vi hoppas på fred, men fasar för en långdragen och blodig konflikt. I värsta fall står vi inför en katastrofal flyktingsituation. FN:s flyktingorgan talar om potentiellt 5 miljoner människor på flykt. I den värsta av världar kan det bli ännu fler som tvingas lämna landet.  

Vi ser nu en beundransvärd våg av solidaritet svepa över Europa. Men vi vet att solidaritet är en färskvara. Risken är stor att en stor flyktingvåg också kommer att skapa stor social oro där nationalistiska och rasistiska grupper kommer att försöka ställa grupper mot varandra. Redan nu har Sverigedemokraterna deklarerat att Sverige är fullt och att flyktingarna ska stanna i Polen. Högerextrema nyhetssajter har börjat peka ut studenter från Afrika som befinner sig i landet som lycksökare. Som om graden av lidande och behov av hjälp kan mätas i hudfärg. Den typen av idéer ska inte stå oemotsagda.  

Kriget i Ukraina ritar om världen. Det kommer att påverka oss alla. Just nu vet vi på Expo egentligen bara en sak. Vi står kvar vid vårt uppdrag. Till stöd för demokrati, mot de idéer och grupper som försöker göra skillnad på folk och folk.

Daniel Poohl är VD för Stiftelsen Expo