Frasen började användas under 1970- och 1980-talet som ett sätt att beskriva de militära grupper som skapades av regimer på yttersta högerkanten i Latinamerika för att bekämpa oppositionella vänstergrupper. Bland deras metoder fanns så kallade dödsflygningar i vilka vänsteranhängare kastades ut från helikoptrar för att falla mot en säker död. På senare år har detta fenomen återkommit som meme inom extremhögern, se Antifa free ride.

Under 2010 började frasen RWDS användas igen av den amerikanska extremhögern och trycktes upp på klistermärken, tygmärken och utrustning ämnade för gatuslagsmål. Under de högerextrema ”Unite the Right”-demonstrationerna i Charlottesville 2017 hade förkortningen RWDS exempelvis skrivits på vit makt-anhängares sköldar. Även medlemmar i den högerextrema våldsgruppen Proud Boys har burit förkortningen, bland annat vid stormningen av Kapitolium.

2023 bar massmördaren Mauricio Garcia ett tygmärke med förkortningen när han under en masskjutning i staden Allen i Texas, USA, dödade åtta personer, varav tre barn. Polisen kopplade dådet till hans högerextrema åsikter.