Som symbol använder den amerikanska nazistgruppen Atomwaffen Division sig av en svartvit sköld med den klassiska symbolen för radioaktivitet i mitten. Ibland också med en vit krans runt omkring skölden. Symbolen för radioaktivitet hänger ihop med namnet – Atomwaffen, kärnvapen på tyska.

Valet av sköld är heller ingen slump. Samma typ av sköld användes av Nazitysklands olika SS-divisioner under andra världskriget. När det övre högra hörnet var avkapat på skölden indikerade det att divisionen var en pansardivision.

Atomwaffen Division tros ha bildats av medlemmar på det nu nedlagda vit makt-forumet Iron March. Gruppen blev aktiv 2016. Den väckte tidigt uppmärksamhet med sin propaganda där tungt beväpnade unga män i uniformer, stridsvästar och dödskallemasker övade strid ute i de amerikanska skogarna.

Gruppen är att betrakta som accelerationistisk och propagerar för mord och terrorattacker, med det slutgiltiga syftet att få demokratin och samhället att kollapsa i ett blodigt raskrig. De idoliserar terrorister som Anders Behring Breivik och Timothy McVeigh. Flera medlemmar har dömts till fängelsestraff både för mord och för innehav av vapen och bomber.

Sin ideologi bygger de på Siege, en samling texter av 67-årige James Mason som varit aktiv inom den amerikanska nazismen sedan 1960-talet. Mason har gett Atomwaffen Division sitt fulla stöd och poserat tillsammans med gruppens medlemmar.

Atomwaffen Divisions estetik påminner om populära krigsspel och har främst lockat unga män. Deras sköld och estetik återanvänds nu i olika former av andra allierade grupper som exempelvis brittiska Sonnenkrieg Division och estniska Feuerkrieg Division. Den senare gruppen visade sig ledas av en 13-årig estnisk pojke som i januari 2020 greps av polis.