2024 har Sverige haft 100 år av obruten nazistisk organisering. I det här numret av Expo har vi låtit seriestecknaren Kalle Johansson följa upp sin bok Vad är egentligen fascism? (Verbal förlag, 2018). Tillsammans med historikern Lena Berggren tecknar han bilden av den svenska nazismens historia, med partibildningar, splittringar, gatuaktivism och dödligt våld.

Vi uppmärksammar också att det gått tio år sedan nazistattacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp. 31 nazister dömdes för våldsamt upplopp men en har flytt rättvisan och på 10-årsdagen preskiberas fallet. Vart tog han vägen och hur kommer det sig att det svenska rättsväsendet inte lyckats hitta honom?

Vi berättar också om högerextrema slagsmålsklubbar, en ny organiseringsform där unga lockas till extremhögern med gym- och kampsportsverksamhet. Högerextrema veteraner i Värmländska Deje har tagit fenomenet Active clubs från USA till Sverige och inspirerat till en spirande våldsbejakande rörelse i Skandinavien.

Dessutom har vi granskat hur det gick till när en av Tysklands mest ökända nazister kom över ett svenskt mångmiljonarv, bland annat en fastighet utanför Stockholm. Kvinnan som skrev över alla sina tillgångar på den tyska nazisten och hans fru utreddes för demens när hon utan hennes oroliga anhörigas vetskap fördes från Sverige till Tyskland .

Och så har vi låtit internetanalytikern och författaren Mattias Beijmo titta på hur extremhögern kan komma att använda artificiell intelligens för sina politiska syften. Och vad är riskerna med att samhällsstyrningen i allt högre grad sker med hjälp av AI?

Gästkrönikör det här numert är Anneli Rådestad, chefredaktör för Judisk Krönika, som ger en personlig betraktelse över den ökande antisemitismen i spåren av Israels krigföring mot Gaza efter Hamas terrordåd den 7 oktober. Hur pratar man med sina barn och går det att göra medmänskligt motstånd i små vardagshandlingar?

Det och mycket mer i #4 2023 av Expo.