Det som Expo varnat för – att SD trots sin profil, historia och fot i extremhögern kan bli ett parti med betydande inflytande på svensk politik – är nu en realitet.

Inför valet tvingades närmare 20 kandidater strykas från partiets listor efter bara Expos granskningar. Långt fler har tvingats lämna tack vare avslöjanden i andra medier. Långt fler har såklart undkommit mediernas sökarljus. Förutom trycket på minoriteter kommer det politiska trycket på medierna att öka.

Men Expo står kvar. Det här numret har producerats mitt i den kaotiska valrörelse som varit. Och även om den nya verkligheten i svensk politik är vad de flesta har för ögonen så är vårt perspektiv bredare än så. För Sverigedemokraternas jordmån i Sverige är beroende av den internationella extremhögern och nationalismens globala samspel och framfart.

I det här numret av Expo lyfter vi alltså blicken.

Kinesisk nationalism, transhat och terrorbekämpning

Vi ser hur den kinesiska nationalismen blivit ett växande globalt hot och att landet nu är påväg att gå om Ryssland som världsledande på desinformation.

Vi tittar också närmare på hur transpersoner i synnerhet och hbtqi-frågan i allmänhet blivit närmast en fixering för den internationella extremhögern. Med den vetskapen kan vi utgå från att frågan även kommer att få ökat genomslag i Sverige.

Hotet från extremhögern – med våld och terror som ständig följeslagare – kommer att, oavsett regering, vara ett arbete som måste finnas på agendan. I det här numret tittar vi närmare på ett nytt AI-verktyg som ett gäng forskare tagit fram för att tidigare kunna identifiera potentiella terrorister. 

Om allt detta och mer kan du läsa i det här numret av Expo.

Tidningen finns att köpa i butik från och med den 4 oktober. Teckna en prenumeration för att få kommande nummer direkt hem, som prenumerant får du också tillgång till samtliga tidskriftsnummer, från starten 1995, digitalt via vår app och e-tidning.