Eric Zemmour bildade partiet Reconquête 2021 och ställde 2022 upp i det franska presidentvalet. Han har länge varit ett känt namn i Frankrike som en högerextrem tv-personlighet och författare.

Zemmour propagerar den fascistiska konspirationsteorin ”Det stora utbytet” som går ut på att västvärldens makthavare genom invandring har en agenda att byta ut befolkningen. Konspirationsteorin är vanlig i högerextrema miljöer och har inspirerat flera terrordåd.

Eric Zemmour i presidentvalskampanjen 2022. Bilden är tagen av Renaud Camus, upphovsmakaren till den fascisitska konspirationsteorin "Det stora utbytet"
Bilden är tagen av Renaud Camus, upphovsmakaren till den fascistiska konspirationsteorin ”Det stora utbytet”.

Dömd för rasism och för att förneka Vichyregimens brott

Zemmour har dömts för hets mot folkgrupp tre gånger. Senast i januari 2022 dömdes han till böter för att ha ”uppviglat till hat” efter att han två år tidigare kallat ensamkommande flyktingbarn för ”tjuvar”, ”våldtäktsmän” och ”mördare”. I mars 2022 anmäldes Zemmour av flera människorättsorganisationer för att felaktigt ha påstått att homosexuella inte deporterades från Frankrike till nazityska koncentrationsläger under den nazistiska ockupationen av landet.

Zemmour har även tidigare förnekat Vichyregimens brott under andra världskriget och felaktigt hävdat att regimen ”räddade franska judar” undan Förintelsen. Zemmour har flera gånger gjort antimuslimska utspel. I anslutning till att han presenterade sin kandidatur i presidentvalet bad han, i en tv-debatt i februari 2021, muslimer att sluta praktisera sin religion. Han lovade att ”rädda Frankrike från islam” och att förhindra att det franska folket ”byts ut”. Zemmours valplattform präglas även av hätska utspel mot feminism och hets mot sexuella minoritetsgrupper.

Väljer Putin framför Väst

Eric Zemmour har uttryckt stöd för Rysslands president Vladimir Putin. 2020 skrev han på Twitter att han ville ingå en allians med Ryssland och att Moskva är en mer pålitlig allierad än USA, England och Tyskland. Han har dock fördömt Rysslands invasion av Ukraina 2022.

Manipulerade information

Eric Zemmour har under sin presidentsvalskampanj fokuserat på att sprida sin politik på sociala medier. Hans kampanj avslöjades i februari 2022 för att ha tillsatt en grupp som arbetade med att manipulera texter på Wikipedia. Efter avslöjandet stängde franska Wikipedia av sju redaktörer.

Citat av Eric Zemmour

”Islam är en civilisation som är inkompatibel med Frankrikes principer”
Eric Zemmour i fransk tv 16 september 2021

”De är tjuvar, de är mördare, de är våldtäktsmän. Det är allt som de är. Vi måste skicka tillbaka dem. De här människorna kostar oss pengar”
Eric Zemmour i fransk tv i september 2020

”Jag förstår entusiasmen som min potentiella kandidatur kan skapa. Entusiasmen är för att det franska folket inte vill dö. Den är där för att det finns hopp”
Eric Zemmour till ytterhögernyhetssajten Pal Nws 26 september 2021.

”Frankrike utsätts för det stora folkutbytet, jag är här för att stoppa det”
Eric Zemmour till svenska ETC 23 januari 2022

Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.

 

Ämnen i artikeln