Nationell samling (Front National)
Uppdaterad: 2024-09-26, 16:40
Publicerad: 2022-04-05, 09:55
Nationell samling, tidigare Front National, är ett franskt parti som historiskt haft stort inflytande på den högerextrema miljön i Europa och inte minst Sverige och Sverigedemokraterna. Partiet leds i dag av Jordan Bardella som partiordförande.
Front National bildades i oktober 1972, bland annat av personer från den fascistiska organisationen Ordre Nouveau. Partiet leddes av Jean-Marie Le Pen fram till 2011 då hans dotter Marine Le Pen blev partiledare. 2022 tog det yngre politiska stjärnskottet Jordan Bardella över som partiledare samtidigt som Marine Le Pen blev partiets ledare i parlamentet med fortsatt stor makt internt.
Front National var det första europeiska högerextrema partiet som efter andra världskriget började få valframgångar. 1983 vann partiet 16,7 procent i kommunvalet i Dreux. Redan 1984 röstade drygt elva procent av väljarna på partiet i Europavalet, vilket gav det tio mandat. I EU har Front National/Nationell samling försökt agera som en samlande kraft för att skapa en enad nationalistisk grupp i EU. Upprepade försök har dock misslyckats då nationalistiska partier i olika länder haft svårt att samarbeta, bland annat i relation till synen på Ryssland och inte minst på grund av historisk rivalitet mellan länder. Nationell samling var tidigare en del av partigruppen ID (Identitet och demokrati) i EU-parlamentet. Då tillsammans med bland andra Belgiens högerextrema parti Vlaams Belang, Lega från Italien, österrikiska FPÖ och Dansk Folkeparti.
Sedan EU-valet 2024 tillhör Nationell samling partigruppen PFE (Patrioter för Europa) som bildades efter valet. Nationell samling blev 2024 störst i det franska EU-valet och fick drygt 31 procent av rösterna och totalt 30 platser i parlamentet.
Efter Nationell samlings stora framgångar i EU-valet 2024 utlyste den sittande presidenten Emmanuel Macron oväntat nyval. I opinionsmätningar såg det ut som att Nationell samling skulle göra ett historiskt bra val även nationellt. Men efter valet den 7 juli 2024 stod det klart att mobiliseringen mot partiet lyckats och att vänsteralliansen Nya Folkfronten med bland annat kommunister, socialister och gröna blev störst. Nya Folkfronten följdes av president Macrons mittenkoalition. Först på tredje plats kom Nationell samling, som med sina allierade partier fick 143 platser av 577 i det franska parlamentet.
Jean-Marie Le Pen och antisemitism
Under Jean-Marie Le Pens ledning var antisemitismen ett återkommande inslag i partiet. Jean-Marie Le Pen har dömts för att ha förringat Förintelsen. 2016 dömdes han till böter efter att ha kallat de nazityska gaskamrarna för en ”liten detalj”. 2008 dömdes han för ”Förnekelse av brott mot mänskligheten och överseende med krigsbrott”, det efter att ha sagt att den nazistiska ockupationen av Frankrike ”inte var särskilt omänsklig”. 2021 åtalades Jean-Marie Le Pen ännu en gång för antisemitiska uttalanden. Jean-Marie Le Pen uteslöts ur Front National 2015.
Hans dotter Marine Le Pen tog över ledarskapet 2011. Hon har haft en tydligare antimuslimsk hållning. Hon menar att det pågår en ”islamisering” av den franska kulturen och hon har liknat muslimers offentliga böner på gator med nazisternas ockupation av landet. Partiet motsätter sig invandring och vill skriva in ”Frankrike är för fransmän” i konstitutionen. Marine Le Pen är även för slöjförbud på offentliga platser. Partiet har verkat för ett närmande av Ryssland och tagit lån från en rysk bank för att finansiera valkampanjer. Marine Le Pen har försvarat den ryska annekteringen av Krim i Ukraina och hon har motsatt sig sanktioner mot Ryssland. Front National/Nationell samling profilerar sig även genom ett motstånd mot EU.
Samarbeten med Sverigedemokraterna
Front National och Sverigedemokraterna hade nära kontakter i slutet av 1980-talet och under 90-talet. Riksdagsledamoten Björn Söder har varit stödmedlem i partiet. Front national hjälpte Sverigedemokraterna att trycka upp sin valbroschyr inför valet 1998.
1997 ingick Sverigedemokraterna och Front National i ett europeiskt nätverk kallat Euro-Nat tillsammans med flera europeiska fascistiska och antisemitiska partier. 1999 meddelade Sverigedemokraterna att de lämnat organisationen.
2014 bildade Sverigedemokraternas ungdomsförbund tillsammans med bland andra Front Nationals ungdomsförbund organisationen YEAH. Under samma period hade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kontakt med Marine Le Pen om att ansluta sig till Front Nationals grupp i Europaparlamentet. Sverigedemokraterna beslutade sig dock för att istället ansluta sig till samma partigrupp som Dansk folkeparti, EFDD, i dag ECR. Samtidigt lämnade SDU europasamarbetet YEAH.
Marine Le Pen ändrar partinamnet
Marine Le Pen har som partiledare försökt distansera partiet från dess mer explicita högerextrema historia. Bland annat sparkade hon ut sin pappa Jean-Marie Le Pen och företrädare som ansetts utgöra en belastning. Hon har tagit avstånd från antisemitism, men har samtidigt anammat antimuslimsk retorik och politik. Nationell Samlings förslag inom politiken har inte förändrats nämnvärt. De bedriver fortfarande en nationalistisk politik, profilerar sig på EU-motstånd och motsätter sig invandring.
2021 fick Marine Le Pen hantera en skandal där hon låtit sig fotas framför en bokhylla med högerextrem och nazistisk litteratur, bland annat Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels Dagbok. Marine Le Pen hävdade att bilden tagits hemma hos en vän och att böckerna inte var ett politiskt ställningstagande utan ”historiska verk”.
2022 togs partiledarskapet över av Jordan Bardella.
Citat:
”Mångkultursreligionen är en förolämpning mot människan, vars integritet alltid varit bundet till den nationella gemenskapen, ett språk, en kultur.”
Marine Le Pen i ett tal i september 2016.
”EU är djupt skadligt, ett antidemokratiskt monster. Jag vill stoppa det från att bli fetare, från att fortsätta andas, från att ta allt med sina klor och expandera sina tentakler in i vår lagstiftning. I vår ärofyllda historia har miljoner dött för att säkra landets frihet. I dag tillåter vi att vår rätt till självbestämmande stjäls ifrån oss.”
Marine Le Pen i en intervju Der Speigel 2014.
”Jag säger inte att gaskamrarna inte har existerat. Jag har inte sett dem själv. Jag har inte närmare studerat frågan, men jag tror det är en liten detalj i historien av andra världskriget.”
Jean-Marie Le Pen 13 september 1987 i fransk TV.