Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagen skulle elever på Åsö-skolan lyssna på Förintelseöverlevande Emerich Roth. I samband med föredraget samlades aktivister från Nordiska motståndsrörelsen utanför skolan och delade ut propaganda där Förintelsen förnekades. Aktivisterna trakasserade och misshandlade även en 15-årig elev.

– När jag gick förbi sa de att de inte villa ha några invandrare och främlingar i det här landet. Jag sa att jag var svensk, men de menade att de kunde se på mig att jag inte var svensk. De sa du är inte välkommen här din jävla invandrare, berättar han för Expo.

Aktivisterna gav sig även på en man med somaliskt ursprung berättar 15-åringen.

– De puttade på honom och sa att han inte var välkommen här när jag försökte få dem att sluta blev jag slagen. Då sprang jag in i skolan och hämtade ett basebollträ. När de såg mig med det sprang tio stycken mot mig puttade ned mig på marken och sparkade och slog på mig, säger han.

Ledande nazist greps

Polisen uppger att de gripit en person misstänkt för misshandel.

– Det jag kan säga är att en gruppering kommit till skolan. I samband med det ska det blivit bråkigt på platsen. En person greps och elva personer avlägsnades från platsen. Det har upprättats en anmälan gällande misshandel och en anmälan gällande brott mot knivlagen, säger Anna Westberg, presstalesperson hos polisen.

Nordiska motståndsrörelsen uppger själva att ledaren för organisationens Stockholmsavdelning Anders Rydberg anhölls efter händelsen, men att han senare släpptes.

Rydberg är sedan tidigare dömd för flera brott, bland annat dömdes han till fängelse för våldsamt upplopp i samband med att aktivister från Nordiska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013.