Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I slutet av år 2000 hade en 18-årig man begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Daniel Wretström. När rättegången inleddes i början av 2001 stod ytterligare några personer åtalade för misshandel av Daniel Wretström. Namnen på de åtalade publicerades på flera nazistiska hemsidor, även några personer som inte stod åtalade hängdes ut med namn. När rättegången började fanns flera nazister på plats, bland annat Robert Vesterlund. Polisen tvingades ingripa för att skydda de åtalade och deras anhöriga.

I mars meddelades domen efter att 18-åringen genomgått en rättpsykiatrisk undersökning. Han dömdes för mordet till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning på grund av risken för återfall i allvarlig brottslighet. Övriga åtalade dömdes för grov misshandel.

Efter att rätten hade meddelat domarna samlades närmare 120 nazister vid Liljeholmen för att protestera mot straffen. Gruppen rörde sig mot Södermalm. När de kom till Medborgarplatsen möttes de av motdemonstranter och grupperna drabbade samman. Robert Vesterlund och ytterligare en nazist omhändertogs av polisen.

Mobilisering

Till 2001 års marsch delades det ut flygblad där folk uppmanades att komma till Salem för att gå med i marschen. Tillstånd hade även sökts. För ansökan stod Robert Vesterlund. Trots propagandainsatsen slöt ungefär lika många upp som året innan, inte fler. Och precis som året innan hämtades talarna från nationalsocialistiska grupper.

Till skillnad från året före genomförde runt 500 personer en motdemonstration. Demonstrationen genomfördes tidigare på dagen. På plats fanns drygt 200 poliser för att förhindra sammandrabbningar och någon konfrontation mellan grupperna blev det inte heller.

Ämnen i artikeln