Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag drar mig inte ur valet. Jag har för många anhängare i Kalix säger han i en intervju i tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Sture Blombäck har ett förflutet i lokalpolitiken i Kalix. Som tidigare företrädare för Kalixpartiet har han, enligt egen utsago, byggt upp ett väljarstöd som han inte kan bortse från.

Hans namn finns på Sverigedemokraternas valsedlar till kommunfullmäktige i Kalix, och såvida inte Sture Blombäck självmant väljer att ta ett steg tillbaka kan inte partiet göra det åt honom.

Fri nomineringsrätt
I Sverige råder fri nomineringsrätt vilket innebär att alla som har rösträtt också är valbara. Vem som helst kan alltså kandidera för ett parti, medlem eller ej. Och rent juridiskt kan inte SD tvinga bort Sture Blombäck från sin kandidatur.

Distriktsordförande Lars Isovaara säger till Norrländska Socialdemokraten att Sture Blombäck har lämnat felaktiga uppgifter på sin vandelsförsäkran, och att man därför kommer försöka övertala honom att avgår. Men Sture Blombäck verkar inte vilja ändra sig.

- Jag mindes fel och skrev fel årtal på misshandelsdomen i vandelsförsäkran, men det har jag rättat till nu. Jag tänker inte dra mig ur valet. Jag har för många anhängare här i Kalix, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Ämnen i artikeln