2013 satte tiotusentals ned foten mot nazism
Året 2013 var ett år då nazister allt mer visade sig i offentligheten. Ett år då sverigedemokrater fortsatte att krishantera otaliga rasistskandaler. Men 2013 var också året då stad efter stad samlades för att protestera mot nazismen och mot rasismen.
Uppdaterad: 2018-04-17, 06:53
Publicerad: 2013-12-31, 13:41
Lästid: 7 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
För andra året i rad ökar nazisternas aktiviteter i Sverige. Nazistiska Svenskarnas parti har genomfört uppmärksammade aktioner och stökiga demonstrationer i Stockholm och Jönköping.
Nära Grästorp där Svenskarnas parti fick sitt första politiska mandat 2010 hittades i år kroppen till en småbarnsmamma. Hon hade mördats i sitt hem i Trollhättan, hennes 1,5 år gamla barn hade lämnats på mordplatsen. I december dömdes en 36-åring till 16 års fängelse för mordet. Han hade tidigt 2000-tal haft en ledande position i Nationalsocialistisk front, som senare skulle bli Svenskarnas parti. Två personer dömdes för skyddande av brottsling. De hade bland annat hjälpt 36-åringen att göra sig av med kroppen. En av dessa, en 35-åring hade även han ett förflutet i Nationalsocialistisk front. Ingen av de dömda är medlemmar i partiet idag.
Svenskarnas parti är den mest aktiva nazistorganisationen i Sverige. I januari bytte partiet ledare. Stefan Jacobsson tog över efter Daniel Höglund. Jacobsson kommer från den militanta nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Han är dömd för flera brott, bland annat våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Han har även hyllat den amerikanska terroristorganisationen The Order som på 1980-talet förberedde sig för "raskrig" och där flera medlemmar begick mord på politiska motståndare och judar.
I Halmstad i juli attackerade beväpnade nazister i Svenskarnas parti anhängare till antifascistisk Aktion, AFA. Bland de attackerande var Stefan Jacobsson.
Efter oroligheter i stadsdelen Husby i Stockholm byggde högerextremister upp våldsamma medborgargarden, bland deltagarna fanns företrädare från Svenskarnas parti.
Våldet har också varit framträdande i nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen. Organisationen anordnade en demonstration i Stockholm på minnesdagen av Novemberpogromen, Kristallnatten. I december attackerade ett 30-tal aktivister från organisationen en manifestation mot nazism i Kärrtorp. 26 nazister anhölls efter attacken. Just nu sitter tre personer, varav ledaren för Svenska motståndsrörelsen i Stockholm häktad, misstänkta för våldsamt upplopp. Även en aktivist i den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten har häktats, misstänkt för försök till dråp i samband med händelsen. Svenska Motståndsrörelsens aktiviteter har ökat markant under 2013.
Sverigedemokraterna hade i år sina landsdagar. Jimmie Åkesson valdes om som partiledare. Debatten inför landsdagarna gällde bland annat förändringar i partistadgarna. Sverigedemokratisk ungdom förlorade sina ordinarie platser i sverigedemokratiska styrelser på samtliga nivåer i partiet. Partiet fick dock backa från sitt förslag att slopa ungdomsförbundets rätt att sätta sina egna stadgar. Partiet vek från kravet eftersom SDU annars skulle kunna förlora rätt till ekonomiskt stöd från ungdomsstyrelsen.
Ända sedan riksdagsinträdet 2010 har skandalerna duggat tätt kring Sverigedemokraterna. 2013 var inget undantag. Expo Idag kunde avslöja att partiet ville göra sig av med Patrik Ehn, Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland. Ehn uteslöts också ur partiet med motiveringen att han var "ideologiskt avvikande". Redan i april 2012 sökte Jimmie Åkessons närmaste man Linus Bylund efter uppgifter som kunde "förstöra" för Ehn och som kunde läckas till pressen. Till en partikamrat hävdade Bylund att han samlat på sig mycket information om Ehn, men sökte efter något "tungt som vi kan läcka".
Till Expo Idag påstod Bylund att han bara velat testa om den personen han sade detta till var "trovärdig".
Ända sedan Sverigedemokraterna förra året lanserade sin så kallade nolltolerans mot rasism har det såväl inom partiet som utanför påtalats att det råder dubbla måttstockar i partiet . Somliga klarar sig från uteslutning trots rasism. Andra får gå. Detta diskuterades också på ett partimöte efter att Patrik Ehn uteslutits. Nytt ljus kastades över policyn då sverigedemokratiska partitoppar förklarade vad som gällde.
– jag tror inte att man behöver vara orolig som vanlig medlem, om man bara använder det sunda förnuftet och försöker att inte kontinuerligt lyfta fram rasistiska, nazistiska, antidemokratiska idéer, tankar, artiklar och så vidare, förklarade partistrategen Mattias Karlsson.
En utesluten kommunpolitiker som kallat homosexualitet för avloppssex och att homosexuella degenererar samhället åkte inte ut på grund av sina åsikter. Han blev utesluten för att han offentligt sa det enligt riksdagsledamoten Richard Jomshof.
– Man får tycka vad man vill om homosexualitet, men man kan inte uttrycka sig på det sättet. Vi måste som parti inse att orden vi väljer är fruktansvärt viktiga.
Linus Bylund sammanfattade "nolltoleransen". Det handlar inte om att ändra politik utan att ändra retorik.
– Saker som inte är tänkta att göra reklam för partiet bör man inte torgföra på ett sådant sätt att det kan förknippas med ens person eller partiet överhuvudtaget, sade han.
Expressen och Researchgruppen kunde i slutet av året avslöja flera sverigedemokrater som försökt torgföra sin rasism på ett "sådant sätt att det inte kan förknippas med ens person eller partiet överhuvudtaget". Under anonymitet spred de rasistiska och våldsbejakande åsikter på Avpixlat och andra hatsajters kommentarsfält.
Även konflikter i Sverigedemokraternas absoluta toppskikt avslöjades 2013 av Expo Idag. Martin Kinnunen, presschef hos Sverigedemokraterna talade med en partikamrat om partisekreterare Björn Söder. Kinnunen hävdade att Söder inte är en "stark chef", att hans "kontrollbehov är ett problem", och att han omger sig med "ja-sägare".
"Det finns jättestora problem i partiets organisation. Jag skulle hoppas att Björn försvinner och det skulle jag tro händer. Jag vet inte men jag skulle tro det.", sa Martin Kinnunen.
Martin Kinnunen sade också att Jimmie Åkesson för att undvika bråk med Björn Söder inte blandar sig i partiets administrativa del.
– Idag lägger inte större delen av VU (verkställande utskottet Red.anm) sig i den andra delen. För att de ska hålla sitt själva. Vi ska inte sammanblanda politik med administration för då blir det bråk. Sköter alla sin egen verksamhet då behöver inte Jimmie räkna med bråk från administrationen och vice versa, sa Kinnunen.
Kinnunen förnekade först uppgifterna, men förklarade senare att det inte går att dra några långtgående slutsatser från hans samtal med en partikamrat då han inte hade anledning att vara "nyanserad".
Rasism och intolerans gjorde sig också påmind i samhället på andra sätt. Genom hatbrott men också genom övergrepp från myndigheter. Ett register över tusentals romer avslöjades hos Skånepolisen. I det så kallade Reva-projektet kontrollerade polisen personer på basis av deras utseende för att hitta papperslösa att utvisa från Sverige.
Men 2013 var inte bara ett år präglat av sverigedemokrater och manifesterande nazister. 2013 var också ett år då 16 000 personer slöt upp i Kärrtorp i Stockholm för att markera mot nazism. Samtidigt, runt om i landet, samlades människor i olika manifestationer för mångfald. I flera lokalsamhällen bedrev också antirasistiska initiativ kampanjer under året.
Den fjärde oktober kapade antirasister Kanelbullens dag och gjorde den till en dag för omtanke och gemenskap. I Lund samlades kläder in till det lokala flyktingboendet. I Hovsjö i Södertälje festades det för gemenskapen och i Flen bjöds på kanelbullar och det delades ut antirasistiska flygblad. Även på flera andra platser uppmärksammades dagen.
I Stockholm och Karlskrona hedrades Srebrenicas offer den 11 juli.