Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Så radikaliseras en ny generation högerextremister på nätet – ensamvargar som på chattrum sporrar varandra i en globaliserad diskussion. Vi intervjuar den före detta fotbollsstjärnan Lilian Thuram som idag tar kampen mot rasism och presenterar en granskning av SD-politiker som lämnat sina kommunala uppdrag. Dessutom: Nazisten som sköt sig själv, musikern och aktivisten Maxida Märkak, den första spelfilmen: en rasistisk succé, intervju med norsk terrorismforskare och mycket mer …

I fokus
Sara Duarte om en flyktingkatastrof som pågått i decennier. Och hur bilden på den 3-årige Alan kanske kan vara en larmklocka som gör att vi vägrar att finna oss i den rådande situationen.

Reportage
Så förenas ensamvargarna på nätet. Martin Gelin lyfter fram hur högerextremister, enligt säkerhetsexperter, nu är det största inhemska hotet i USA. I chattrum på internet sporrar extremisterna varandra i en globaliserad högerextrem diskussion.

Intervju
Lilian Thuram kunde ha dragit sig tillbaka och njutit av livet som en av fransk fotbolls största genom tiderna. Men han ville annat.

Historik
Efter ett attentat mot en medlem i Svenska nationalsocialistiska partiet i januari 1934 strömmade nya medlemmar till. Men det var något i hela historien som fick polisen att misstänka att saker och ting inte stod rätt till.

Granskning
Efter förra årets val har i genomsnitt en av Sverigedemokraternas kommunpolitiker om dagen lämnat sina politiska uppdrag. Det visar Expos granskning.

Intervju
Den norske terrorismforskaren Thomas Hegghammer menar att vi för att förstå islamismen bör se den som ett politiskt språk, inte en samlad doktrin med gemensamma mål.

Kultur
Den fyller 100 år i år, den rasistiska filmen The Birth of a Nation. Filmen gjorde stor succé och anses av många att vara ett mästerverk.

Dessutom ...
Vi pratar med bland andra Christer Mattsson, Lawen Mohtadi och Maxida Märak, vi tittar dessutom närmare på en svensk nazistgrupp som föds inför öppen ridå på nätet och lyfter fram Marsha P. Johnsons betydelse för hbt-rättigheter. Parasto Backman skriver krönika om hur normkritik sätter fokus på makt och mycket, mycket mer …

 

 

Ämnen i artikeln