Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En av de polismän som grep 25-åringen efter misshandeln vittnade under rättegången i Falu tingsrätt om att denne vid gripandet skrek rasistiska slagord som ”Sieg heil” och ”White power” upprepade gånger inför ett tjugotal personer.

Den 25-årige stockholmaren var i Borlänge för att träffa en kamrat som han lärt känna under en längre fängelsevistelse. Han dömdes i juni 2002 till fem års fängelse för mordförsök och var villkorligt frigiven när han greps på nytt för misshandel av den unga invandrarkillen.

Oprovocerat våld
15-åringen berättar att en kamrat till honom stod tillsammans med en ung tjej när 25-åringen plötsligt kom fram och krävde att han skulle be tjejen om ursäkt. 15-åringens kamrat förklarade att det inte fanns något att be om ursäkt för, men 25-åringen blev arg och skrek åt honom.

15-åringen gick emellan för att förhindra bråk när någon i 25-åringens bekantskapskrets sa ”slå den djäveln”. 15-åringen fick ett knytnävsslag i ansiktet som fick honom att falla omkull. Väl på marken matade 25-åringen sparkar mot honom. Ett vittne beskriver en av sparkarna som ”en inspark i fotbollen med ett par stegs ansats”.

Fysiskt underlägsen 15-åring
Tingsrätten väger i sin dom in att våldet riktat sig mot en ”15-årig yngling som var fysiskt underlägsen” 25-åringen och att misshandeln skett helt utan provokation.

25-åringen nekar till att ha sparkat den unga invandrarkillen, men medger att han gett honom ett slag i ansiktet. Han skyller på viss minnesförlust som en följd av för mycket alkoholförtäringen.
Han har inte kunnat ge någon förklaring till varför han skrek de rasistiska slagorden efter misshandeln.

Döms till skadestånd
25-åringen döms också att betala 18728 kronor i skadestånd till den misshandlade killen. I skadeståndet ingår ersättning för ett guldhalsband som 15-åringen blev av med i samband med misshandeln.