Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

27 augusti blir Raoul Wallenbergdag
DN. Den 27 augusti blir Sveriges minnesdag för Raoul Wallenberg. Det fastslår bland andra FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson, exstatsminister Göran Persson (S) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) på Dagens Nyheters debattsida. Det finns ingen formell väg att bestämma en sådan dag. "Vi för därför här fram den 27 augusti – Raoul-dagen – som Raoul Wallenbergs dag. Datumet, i början av terminen, är speciellt lämpligt för skolornas aktiviteter", skriver undertecknarna.

Fotbollsmatch avbröts efter rasism på läktaren
DN/Atonbladet. Vänskapsmatchen i Italien mellan topplaget Milan och fjärdedivisionslaget Pro Patria avbröts efter en knapp halvtimme då Milans mittfältare Kevin Prince-Boateng fick nog av publikens rasistiska ramsor. Han tog upp bollen med händerna och sköt den mot publiken. Domaren visade det röda kortet. När Boateng gick mot omklädningsrummet valde även Milans övriga spelare att sluta spela. Boateng har fått stort stöd för sin reaktion.

SD-politiker: "Piska är bättre än morot"
Skånskan.se. Helmuth Petersén nytillträtt oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Trelleborg har motionerat om "så kallade ensamkommande flyktingbarn". Anledningen till att han skriver "så kallade" är för att han menar att det inte rör sig om några barn. I motionen, som ska behandlas på kommunstyrelsens sammanträde den 9 januari, skriver Petersén att kommunen bör "vidta åtgärder för att minska benägenheten för s.k. 'ensamkommande flyktingbarn' att ha som fritidssysselsättning att vandalisera sina egna boenden".
– Jag tycket att piska är bättre än morot, de ska inte åka gräddfil, säger han till Skånskan.se. Men han medger samtidigt att det var länge sedan det var något tillbud bland de boende.

Ämnen i artikeln