Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera böcker som getts ut av Logik förlag som är närstående nazistiska Svenskarnas parti, säljs på Adlibris hemsida. Bakom Logik Förlag står Björn Björkqvist som meddelat att han ställer upp för Svenskarnas parti i kommunvalet. Böcker som översatts av Logik förlag och som finns till salu hos Adlibris är bland annat "Kampen för nordisk frihet" av den amerikanska högerextremisten och antisemiten David Duke. Duke har tidigare lett Ku Klux Klan. Även historieförfalskande böcker om andra världskriget från Logik förlag säljs av Adlibris. En annan bok som har getts ut på svenska av Logik förlag och som säljs av Adlibris är "jägaren". Boken är populär i vit makt-miljön och handlar om Oscar Yeager som ensam kämpar mot staten genom mord. Bland annat skjuter han personer som råkar vara kära i någon med annan hudfärg. Yeager är i boken en övertygad antisemit. "Jägaren" är skriven av nazisten William Pierce under pseudonymen Andrew Macdonald.

William Pierce grundade den amerikanska nazistorganisationen National Alliance. Andra böcker som The Turner Diaries av William Pierce har inspirerat personer som Oklahomabombaren Timothy McVeigh vid terrorattacken dog 168 personer. Turner Diaries är en roman som fungerat som manual för terrorism inom vit makt-miljön och har kallats "terroristbibeln" av FBI.

Adlibris PR-ansvarige Linnéa Wiklund säger till Expo Idag att ingen av de titlar som förlaget säljer förhandsgranskas. Hon menar att det är upp till konsumenten att påtala om olämplig litteratur säljs av Adlibris.

– Vi agerar när vi uppmärksammas på en specifik bok, säger hon.

På Adlibris hemsida används Logik förlags egen presentation av boken "Jägaren":

"Han förklarar krig mot korrupta och ansvarslösa politiker som styr över förstörelsen av hans folk och nation; mot mediefolket som är arkitekterna bakom förstörelsen; mot de andligt sjuka anhängarna av 'multikulti' vilka är villiga kollaboratörer."

Linnéa Wiklund uppger att Adlibris inte heller förhandsgranskar hur böcker på hemsidan presenteras.

– Så här fungerar det med alla böcker på sajten. Alla beskrivningar kommer direkt från förlaget. Den informationen direktimporteras.

Har ni något ansvar över att sådan här litteratur säljs?

– Ja, det är därför vi agerar när vi uppmärksammas på böckerna.

Finns det anledning att se över rutinerna när sådan här litteratur kan säljas. Pengar från försäljningen går också till Logik förlag?

– Vi har ingen möjlighet att förhandsgranska eftersom vi har tio miljoner titlar i vårt sortiment och får in cirka 75 000 böcker varje månad. Det finns inte den typen av verktyg att göra det. Då skulle vi inte kunna ha så stort sortiment och erbjuda den bredd av litteratur som vi gör. Vi skulle få dra ned det drastiskt, därför har vi istället gjort så att när vi uppmärksammas på en titel så går vi in och granskar den och agerar. Det kommer vi att göra nu.

Adlibris meddelar nu att de plockat bort litteraturen från Logik förlag från sin sajt.