Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under dagens rättegångsförhandlingar höll åklagaren och Peter Mangs försvarsadvokat sina slutpläderingar. Chefsåklagare Solveig Wollstad yrkade på att Peter Mangs döms till livstids fängelse. Mangs har planerat sina handlingar, haft specialutrustning till sina vapen och brotten har pågått under längre tid. Dessutom har morden varit kallblodiga och hänsynslösa, menade hon.

Peter Mangs advokat Jesper Montan menar att det inte är bevisat att Mangs mördat någon. Men eftersom rätten slagit fast att Mangs är skyldig yrkade han på ett tidsbestämt straff. Han sa att livstidsstraff ska utdelas restriktivt och att för lite är känt kring de brott Mangs ska ha utfört för att döma honom till livstid.

Tingsrätten slog i juli fast att Mangs är skyldig till två mord, fyra mordförsök, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Brotten begicks under perioden 2003 till 2010. Mangs friades av tingsrätten från ett mord, fem mordförsök och förberedelse till mord. Vad rätten ska ta ställning till är om Mangs varit tillräknelig när brotten begicks och därmed kan dömas till fängelse. I förra veckan lämnades den rättspsykiatriska rapporten in till tingsrätten. I den konstaterades att Mangs inte lider av eller har lidit av någon allvarlig psykisk störning.

Domen mot Mangs meddelas den 19 oktober.

Ämnen i artikeln