Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alex Jones har byggt upp en affärsverksamhet kring att sprida konspirationsteorier. Han leder sajten Info Wars som består av webbtv- och poddprogram. Det är mer regel än undantag när större händelser sker att Jones lanserar eller sprider konspirationsteorier kring nyheterna. Det gäller allt ifrån terrorattacken den 11 september 2001 till skolskjutningar i Amerika. 
 

Anklagar offer
 

När Adam Lanza i december 2012 sköt ihjäl 20 barn och sex vuxna på Sandy Hook Elementery school i Connecticut påstod Alex Jones att händelsen var en så kallad ”false flag”. Gråtande föräldrar och barn på tv anklagades för att vara skådespelare. Jones menar att etablissemanget hittar på eller genomför attentat för att kunna skapa ett kontrollsamhälle där framför allt rätten för amerikaner att bära vapen är hotad.

Jones har genom åren flera gånger kommit tillbaka till skolskjutningen och anhöriga och offer till skolmassakern har vittnat om att de blivit trakasserade och anklagade för att vara lögnare av personer som tror på Alex Jones utspel. Trakasserierna har gått så långt att familjer känt sig tvingade att flytta, rapporter The Guardian. 

De senaste året har det kommit in flera stämningar mot Jones och medarbetare till honom från personer som drabbats av anklagelserna om att de skulle vara lögnare och skådespelare. Nu senast lämnades en stämning in av sex familjer i Connecticut, rapporterar CNN. Totalt krävs Jones på tiotals miljoner kronor i skadestånd. 

Alex Jones menar att de som stämmer honom har blivit lurade av mediebolag och att hans sympatier går ut till dom som utnyttjas. Enligt Jones har hans citat tagits ur sin kontext och att han endast agerat ”djävulens advokat” i diskussioner. Jones säger att han tror på att människor dödades, men att han ifrågasatt mediernas narrativ. 

Stängs ned av internetjättar

 

Jones såg ett uppsving i tittarsiffror i och med amerikanska presidentsvalkampanjen där han ställde sig bakom Donald Trump. 2015 gästade Trump hans program.  Den senaste tiden har han dock blockerats från de större medieplattformarna. Infowars har stängts av från Itunes, Youtube, Facebook och Spotify.

Ämnen i artikeln