Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mars kom det in flera anmälningar till Sverigedemokraterna om att en högt uppsatt tjänsteman i partiets riksdagskansli sexuellt trakasserat flera partimedlemmar. Utåt har partiledningen bedyrat att de agerat resolut mot sexuella trakasserier.

– Vi har vidtagit de åtgärder som vi bör vidta i det här fallet och vi har skött det jäkligt snyggt. Jag är väldigt stolt över hur vi skött det här, säger Jimmie Åkesson pressekreterare Linus Bylund.

Expo Idag har gått igenom hur flera ledande sverigedemokrater uttryckt sig i sociala medier efter att den tidigare riksombudsmannen Elisabeth Nirholt och den före detta sekreteraren i Botkyrka Therese Kanervainen i Expressen berättat om att de utsatts för sexuella trakasserier i partiet. Linus Bylund skriver på Facebook i samband med Expressens publicering om Nirholt. som i mars hade påtalat för honom och partisekreterare Björn Söder att hon trakasserats av den tidigare tjänstemannen:

"Media…
– Jag har uppgifter att om att ni har dålig kvinnosyn.
– Vem säger det?
– En före detta medlem.
– XX, som uteslutits bland annat för att hon sålde uppgifter till media och kan antas vara bitter och hämndlysten?
– Ja -Nähää!?".

Elisabeth Nirholt säger att hon känner sig sviken av hur Bylund framställt henne. Hon poängterar även att hon aldrig blivit utesluten, utan att hon själv lämnade partiet för att hon kände att hon inte fick något stöd.

– Det är fruktansvärt. Det är kränkande och förnedrande. Det var Bylund som jag pratade med först för att jag mådde dåligt. Jag kom till honom i förtroende. Han sa att jag hade hans fulla stöd och att han skulle stötta mig i vått och torrt, säger Elisabeth Nirholt.

– Det är skrämmande och läskigt. Att han kan negligera och låtsas att det inte är en allvarlig situation, fortsätter hon.

Bylund å sin sida säger att han inte ångrar inlägget.

– Nej, det var en reaktion på att människor började tror på de här tramserierna. Det är en smutskastningskampanj. Jag ville få folk att tänka till en extra gång, säger Bylund som menar att det var mycket som inte stämde i Expressens artikel.

Förminskar du inte händelsen när du skriver så om henne?

– Nej, jag har vidtagit de kraftfulla åtgärder som man kan göra. Jag har noga sett till att personer som blivit utsatta har fått prata med någon, ibland mig. Jag har varit tydlig mot de personer som anklagats vad som är acceptabelt och inte. Har det rört sig om olagligheter har jag gett stöd till polisanmälan, säger han.

Elisabeth Nirholt ger en helt annan bild av det som hänt. Efter att hon upplyst Linus Bylund och Björn Söder om att hon trakasserats så blev det en konstig stämning i partiet, menar hon. Hon uppger också att partiet försökte tysta henne.

– Direkt efter jag anmält honom förbjöds jag att tala med någon utanför partiet. Jag ville prata med någon utanför. Men personalchefen Martin Kirchberg sa att jag antingen skulle tala med någon i partiet eller vara tyst, säger hon.

Enligt Nirholt så utsattes hon för påtryckningar och utfrysning. Kort efter hon påtalat trakasserierna sades hon upp som riksombudsman, något hon kopplar till anmälan.

– Eftersom jag inte fick något stöd lämnade jag partiet två veckor efter att jag anmält trakasserierna. Nu försöker de begå ett karaktärsmord på mig, säger hon.

I juli briserade en ny skandal i Sverigedemokraterna när en annan centralperson i paritet polisanmäldes för en våldtäkt som ska ha skett i början av juli av politikerveckan under Almedalen. Förundersökningen om våldtäkt har lagts ned men mannen är fotfarande misstänkt för sexuellt ofredande. Therese Kanervainen hade redan tidigare vittnat om att politikern sexuellt trakasserat henne. Det gjorde hon redan i mars. Hon har en liknande historia som Nirholt. Hon säger att hon blev utfrusen efter att hon påtalat trakasserierna till Linus Bylund och partiets säkerhetschef Bengt Malmberg.

– Det kom ut till alla på riksdagskansliet. Jag bad om att få vara anonym, men det kom ut. Jag märkte att folk började bli återhållsamma och atmosfären ändrades. Vissa slutade hälsa på mig och många höll sig undan, säger Kanarvainen.

Kort efter hon anmält trakasserierna förlorade också hon sitt jobb som politisk sekreterare i Botkyrka, något hon menar hänger ihop med händelsen.

– Efter min anmälan till SD så utlystes min tjänst som politisk sekreterare bakom min rygg. Jag kopplar det till att jag påtalade trakasserierna eftersom det skedde så fort efteråt, säger hon.

Linus Bylund slår ifrån sig att Kanervainen skulle förlorat sitt jobb på grund av att hon påtalade sextrakasserier.

– Det som hänt i Botkyrka har inget samband med det hon sagt till mig. Jag styr inte över deras anställningar och jag har inga synpunkter kring det. Däremot har jag har hört att det pågått en del internt käbbel i Botkyrka och hon har väl inte levt upp till vad som förväntades av henne, säger Bylund.

Även andra ledande personer i partiet ifrågasätter Kanervainens syften. Jonas Ström, vice ordförande i Haninge skriver till exempel i en kommentar på Facebook att Kanervainen begått "högförräderi". Liksom med Nirholt spekulerar han i att hon pratat med Expressen för att få pengar. Även andra lokalpolitiker har uttryckts missnöje mot Kanervainen på Facebook.

Sverigedemokraternas ordförande i Botkyrka, Robert Stenkvist, antyder på sin blogg att Kanarvainens berättelse inte är trovärdig.

– Han är bitter på den här kvinnan av helt andra skäl. Det är viktigt att påpeka att det finns flera kvinnor här som är instabila och svaga som jag förstått. Det är också grund till att det sker andra tråkigheter kring dessa människor. Det betyder inte att de ska vara laglösa när det gäller sexuellt ofredande. Det är därför vi måste göra den här tydliga markeringen, säger Bylund om Stenkvists blogginlägg

Therese Kanervainen och Elisabeth Nirholt har nu lämnat Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln