Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Människorätt för ofödda, MRO, har flera gånger uppmärksammats och väckt anstöt för att de turnérar med en bil som täcks av en stor bild av ett dött foster. Organisation har även likställt aborter med Förintelsen och apartheid. På onsdagen genomförde ett fåtal personer från MRO en manifestation i Borlänge och möttes av motdemonstranter.

MRO beskriver sig som partipolitiskt och religiöst obunden organisation som är motståndare till abort i samtliga fall förutom om både kvinnans och fostrets liv är hotat. Trots att MRO beskriver sig som partipolitiskt och religöst obundna så finns kopplingar till både Sverigedemokraterna och Kristna värdepartiet.

Nasrin Sjögren är en framträdande talesperson i MRO. Hon har tidigare lett Kristna värdepartiet, men meddelade i juni 2016 att hon lämnar partiet för att istället aktivera sig i Sverigedemokraterna. Sjögren ställde även upp i kyrkovalet i nomineringsgruppen Frimodig kyrka.

Sjögren har förutom abortmotstånd även gjort flera antimuslimska utspel.

"Islam är en direkt människofientlig och totalitär religiös krigsideologi med världsherravälde som uttalat slutmål", har hon skrivit på sin blogg.

2015 skrev hon tillsammans med Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson debattartikeln "Naiva politiker låter Skövde islamiseras" som publicerades i Skaraborgs Allehanda. I artikeln motsätter sig Sjögren och Fransson ett moskébygge. De lyfter även fram den i Sverigedemokraterna vanliga myten och konspirationsteorin att muslimska länder använder muslimer för att ta över västvärlden, och i detta fall Skövde.

I Sverigedemokraternas tidning Samtiden där Sjögren varit krönikör beskriver hon invandringen med termer som "arabisk vinter som rullar in likt en istid över ett Europa som än en gång visat att högmod går före fall". Människor på flykt beskrivs som en "aggressiv invasion" och "trojansk häst".

"En ny, mörk och kall europeisk vinter har just kopplat sitt järngrepp om hela vår civilisation. Rusta er för strid. Mentalt, andligt och praktiskt. Detta är bara början på slutet av det Europa vi känner till.", skriver Sjögren om invandringen. 

I en annan krönika skriver hon att "vi utsätts dagligdags för ett våldsamt asymmetriskt inbördeskrig." och uppmanar läsarna att stå upp till "strid".

Mats Selander, som är talesperson MRO, tog över Kristna värdepartiet efter Sjögren. Inför valet 2014 granskade Expo partiets vallista till riksdagen. Granskningen visade på personer som spred antimuslimska konspirationsteorier, men även personer som delade material på sociala medier från högerextrema sajter.

Mats Selander har själv sagt att han vill stoppa statligt stöd till organisationer som "ägnar sig åt homopropaganda". 

I Kristna värdepartiets principprogram återspeglas även synen på homosexuella. De vill att lagen om samkönade äktenskap rivs upp och ersätts av en traditionell lagstiftning. Och att alla vigselförrättare ska få ha "rätten att avstå samkönade vigslar i väntan på en lagändring". Även i skolmiljön hoppas KVP kunna påverka. Enligt principprogrammet vill de att skolan "lyfter upp äktenskapet mellan en man och en kvinna". 

Ämnen i artikeln