Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera ledande personer från den så kallade Counterjihad-rörelsen planerar att ha en demonstration i centrala Stockholm på lördag. Arrangörerna kallar evenemanget för en "frihetsmarsch" och menar att det är den första "världsomspännande counterjihad-aktionen".

Counterjihad är ett samlingsnamn för personer och organisationer som menar att islam och muslimer utgör ett hot mot västvärlden. De tror att det finns en konspiration som syftar till att göra väst muslimskt, en utveckling de benämner som islamisering.

Personer som arrangörerna meddelat att de ska tala på mötet i Stockholm är bland annat Pamela Geller och Robert Spencer från den amerikanska organisationen Stop Islamization of America. Dessutom kommer ledaren från den engelska gatuaktionsorganisationen English Defence League, Stephen Lennon, att vara på plats. Utöver dessa kommer det talare från Danmark, Bulgarien, Finland, Tyskland, Australien och Norge.

 danmark Isak Nygren från Swedish Defence League i samband med en antimuslimsk demonstration i Danmark tidigare i år. Foto David Lagerlöf/Expo.

Bakom ansökan om mötet står en person kopplad till Swedish Defence League, Isak Nygren. Nygren var tidigare medlem i Sverigedemokraterna, men lämnade partiet i samband med att han hotades av uteslutning. Han hade då bland annat hävdat på ett nätforum att européer inte borde skaffa barn med asiater:

"Jag har inget emot om vita, det vill säga alla som har europeiskt ursprung skaffar barn emellan, men jag skulle ha det svårt att se det positiva om det blir en blandning mellan negrer, asiater etc."

Arrangörerna till lördagens demonstration menar att de valt att träffas i Stockholm för att uppmärksamma självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs dåd i december 2010. Enligt polisen ville arrangörerna först vara på Medborgarplatsen i Stockholm, där Stockholms moské ligger.

– Det sa vi är inte ens förhandlingsbart med tanke på närheten till moskén, säger Lars Byström, kommissarie på länskriminalpolisavdelningen i Stockholm.

Enligt Byström så försöker polisen nu kartlägga vad som kan tänkas ske på lördag, med tanke på att även motdemonstranter förväntas vara på plats och att arrangemanget krockar med Prideparaden.

– En stor del av arbetet just nu är att försöka få en bild över vad som kan tänkas ske på lördag. Både vad gäller antal och vilka som kommer och vad det kan tänkas innebära, säger Byström.

Ämnen i artikeln