Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Två judiska ungdomar med kippor på sig i Villeurbanne attackerades av ett gäng på cirka tio personer förra helgen. De misshandlades svårt med järnrör och hammare och fick föras till sjukhus. På onsdagen överlämnade två personer sig själva till polisen.

Polisen har ännu inte bekräftat att det rör sig om ett hatbrott, men misshandeln är en i raden av brott som kan kopplas till antisemitism i Frankrike.

Misshandeln har lett till en debatt angående antalet antisemitiska hatbrott i Frankrike. Representativa rådet för judiska institut, beskrev attacken som ett tydligt hatbrott mot judar, rapporterar France 24.

"Det är långtifrån en isolerad händelse" skriver de och "det är en del av det chockerande uppsvinget av antisemitiskt våld som följt den dödliga attacken i Ozar Hatorah skolan i Toulouse".

Det var i Ozar Hatorah som terroristen Mohammed Merah i mars sköt ihjäl tre barn och en rabbin.

Efter hans terrordådet har antalet hatbrott skjutit i höjden. Enligt en rapport från inrikesministeriet har 148 antisemitiska brott, varav 43 våldsamma rapporterats mellan den 19 mars och 30 april. Det är dubbelt så många jämfört med samma period 2011.

Den judiska organisationen SPCJ oroas över att antalet personer som sympatiserar med Merahs terror. Organisationen hänvisar till situationer i skolor där studenter vägrat att delta i en tyst minut efter terrordådet, samt till graffitihyllningar till Merah.

Hatbrotten har även fått Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault att reagera. I måndags fördömde han attacken mot de två ungdomarna i Villeurbanne. Han sa även att det krävs tuffa åtgärder kombinerat med utbildning för tolerans för att bekämpa antisemitiska attityder. Inrikesministern Manuel Valls kallade misshandeln för en medveten attack mot den franska republiken, rapporterar AFP.

Ämnen i artikeln