Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en lokal i Upplands Väsby ska de två nazisterna, som är 17 och 19 år gamla, misshandlat en man beväpnade med knogjärn och baseballträn. Händelsen inträffade den 21 mars och åklagaren bedömer misshandeln som grov då de båda visat "särskild hänsynslöshet och råhet".

Aktivister i Nationell ungdom
De två nazisterna har, liksom den tredje häktade mannen, koppling till nazistiska Svenska motståndsrörelsens ungdomsorganisation Nationell ungdom. En av männen sålde till exempel Svenska motståndsrörelsens tidning Nationellt motstånd vid en aktion i Västerås i april 2003. 17-åringen är sedan tidigare dömd för grov misshandel.

Misstankarna mot de tre häktade nazisterna kvarstår avseende förra helgens brutala misshandel av en 15-årig pojke med invandrarbakgrund. Då ska ett antal personer misshandlat pojken svårt och avslutat med att dunka hans huvud upprepade gånger in i en betongvägg. Pojken låg några dagar efter händelsen i resperator, men han har nu återhämtat sig. De tre häktades för inblandning i ytterligare en grov misshandel samma natt.

Fjärde man släpptes
En fjärde person, också han med koppling till nazistiska Nationell ungdom, släpptes i helgen på fri fot för inblandning i misshandeln av den 15-åriga pojken. Misstankarna mot honom gällde försök till mord alternativt grov misshandel.

Ämnen i artikeln