Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det nazistiska nätverket Atomwaffen Division (AWD) grundades i USA 2015, men har sedan dess fått spridning till flera andra länder. Gruppen har kopplats till flera mord och olika hatbrott. Enligt brittiska åklagare har AWD inspirerat flera tonåringar som dömts för terrorbrott i landet.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att skydda unga och utsatta människor från att bli radikaliserade, varför jag vidtar de här åtgärderna för att förbjuda denna farliga grupp, sa inrikesminister Priti Patel på en pressträff, rapporterar BBC.

Nu vill den brittiska regeringen att gruppen ska klassas som en terrororganisation och förbjudas. Ett formellt beslut om förbud väntas tas senare i veckan i parlamentet, rapporterar BBC. Det betyder i så fall att såväl medlemskap i organisationen eller ett uttalat stöd för den kan ses som ett terrorbrott.

AWD hävdar att de upplöstes 2020, men i juli samma år omgrupperade de sig under aliaset National Socialist Order.

I Storbritannien har sedan tidigare de tre högerextrema grupperna National Action, Sonnenkrieg Division och Feuerkrieg Division förbjudits.

I Kanada terrorstämplades tidigare i år Atomwaffen Division tillsammans med de tre högerextrema grupperna Proud Boys, The Base, och Ryska imperiska rörelsen.

Ämnen i artikeln