Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lars-Göran Holmsten och Gabriel Ursescu, samt ersättaren Ann-Christin Skantz lämnar Sverigedemokraterna och sina platser i Salems fullmäktige. Det rapporterar Mitt i Botkyrka-Salem

Lars-Göran Holmsten och Ann-Christin Skantz har motiverat sitt beslut i ett brev till de andra partierna i fullmäktige. I brevet anklagar han den lokala SD-styrelsen för att endast vara intresserad av en enda fråga, invandring. Ett påstående som Mona-Lisa Larsson, vice ordförande i lokalstyrelsen, menar inte stämmer. Hon indikerar samtidigt till Mitt i Botkyrka-Salem att anledningen till avhoppen skulle kunna vara en annan, nämligen att Lars-Göran Holmsten förlorade striden om ordförande-posten. Hon beklagar samtidigt de tomma stolarna. 

Gabriel Ursescu skrev för ungefär två veckor sedan till Salems kommuns registrator och bad om att få lämna sina uppdrag då han inte längre är medlem i Sverigedemokraterna.

Även under mandatperioden 2010-2014 gapade Sverigedemokraternas stol i Salems kommunfullmäktige tom.

- Det här är andra gången de skapar tomma stolar. Väljare borde tänka sig för innan de lägger sin röst på partiet, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) till Mitt i Botkyrka-Salem.

Enligt vad Mona-Lisa Larsson säger till tidningen så ska inte väljarna vara oroliga för nästa mandatperiod.

- Vi kommer absolut att ha folk på posterna då, säger hon.

Ämnen i artikeln