Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i fredags som P4 Radio Sörmland plockade in låten av Völund Smed på sin topp fem-lista. På sin facebooksida skriver en av gruppens medlemmar att låten är tillägnad Daniel Wretström, enligt tidningen Folket. Wretström har blivit en martyr för högerextremister och nazister efter att han år 2000 mördades utanför Stockholm. En händelse som nazister uppmärksammat varje år fram till 2011 i en demonstration i Salem till hans minne.

Völund Smeds sångare Micke Fundberg nekar till att den aktuella låten som spelas på radio skulle handla om Daniel Wretström.

– En i bandet kände för länge sedan en kille som blivit mördad i Stockholm och på alla sina vänners dödsdag har han lagt ut den här låten. Detta är bara en daglig hälsning till en person som dog just den dagen, säger Fundberg till SVT.

Fundberg förnekar även att bandet skulle ha några kopplingar till nazismen. Han säger att bandet är opolitiskt.

1995 kompade Völund Smed vit makt- musikern Karolina under namnet Svea Skins. Völund Smed släppte sin första skiva på vit makt-bolaget Ragnarock Records. Bandet uppger själva att de splittrades 1996 och återförenades 2005. Idag består bandet till stor del av originaluppsättningen. En av bandmedlemmarna har tidigare varit aktiv i Nationalsocialistisk front och har spelat i vit makt-bandet Pluton Svea. Bandmedlemmen är dömd för flera brott, bland annat hets mot folkgrupp. I samband med en spelning i mitten av 1990-talet gjorde sångaren i Völund Smed en så kallad Hitlerhälsning.

Sveriges radio kanalchef för programmet Top 5, Kent Nilsson, säger att de haft en diskussion om Völund Smeds låt skulle få spelas.

– Det är ju lite kontroversiellt med den här typen av band. Om något bands textinnehåll strider mot yttrandefrihetsgrundlagen eller SR:s programregler spelas de inte i Sveriges Radio. Men just den här låtens text kunde vi inte hitta något som var på något sätt främlingsfientligt, säger Kent Nilsson, till Folket.

Kent Nilson uppger även att Sveriges Radio kommer att diskutera om låten ska fortsätta att spelas.