Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I februari lanserade Geert Wilders frihetsparti en hemsida dit holländare uppmanades att skicka in klagomål angående östeuropéer. Ambassadörer från Rumänien, Bulgarien och Polen skickade protestbrev till det holländska parlamentet. Även Europaparlamentet tog avstånd från sajten och kallade till debatt. Där krävdes att Hollands premiärminister Mark Rutte skulle ta ställning mot sajten. Rutte har dock valt att inte kommentera sajten utan har hänvisat till att sajten är en partiangelägenhet för Frihetspartiet och inte en fråga för regeringen. Mark Ruttes regeringen är beroende av stöd från Frihetspartiet. Det holländska parlamentet har däremot fördömt sajten som vice ordförande i Europakommissionen Viviane Reding kallat för en öppen uppmaning till intolerans.

Vlaams Belang följer nu Frihetspartiets exempel och startar en liknande sajt. Partiet uppmanar människor att ange "illegala" flyktingar som fuskar med bidrag, svartjobbar eller har begått brott. Vlaams Belangs partiledare Filip Dewinter uppger att informationen kommer att skickas vidare till polisen. Jozef De Witte, ordförande för den antirasistiska organisationen Centre of Equality and Struggle Against Racism säger till Belgisk radio 1 att Vlaams Belangs metoder påminner om de som användes av nazisterna och den östtyska polisen. Han säger även att hemsidan är olaglig och att Dewinter är ute efter att provocera.

Vlaams Belang har inget inflytande i den belgiska koalitionsregeringen. Partiet har 12 platser i parlamentets underhus och fem i Senaten.

Ämnen i artikeln