Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.


Björn Söder blev tidigt politiskt aktiv. Han förklarar på sin hemsida att han tidigt insåg "hur mycket som var fel i vårt samhälle". I samband med valet 1991 gick han med i Framstegspartiet, "för deras kritiska syn på invandringspolitiken". I skolvalet organiserade han en valkampanj för partiet på sin högstadieskola i Höganäs, ett litet samhälle på den skånska västkusten. Men engagemanget i partiet blev kortvarigt.

1994 gick den då 18-årige Björn Söder förbi Tycho Braheskolan i Helsingborg. Utanför portarna stod ett gäng sverigedemokrater och delade ut flygblad. Han tog emot ett av dem, läste igenom, beställde ett informationspaket och blev medlem i SDU.
I samband riksårsmötet 1996 fick han sina första kontakter med Sverigedemokraterna.

Björn Söders klättring i partiet har i stort sett skett i samma takt som hans nära kollega Jimmie Åkessons. De valdes båda in i som suppleanter i partistyrelsen 1997, med ansvar för partiets it-satsning. Samma år som Jimmie Åkesson valdes in i Sölvesborgs kommunfullmäktige fick Björn Söder en plats i Höörs fullmäktigeförsamling. Mellan 1997 och 1998 gjorde han värnplikten som kompanibefäl på K3 i Karlsborg.

När han kom tillbaka fortsatte han de studier på civilingenjörsprogrammet vid Lunds universitet som han påbörjat 1995. Under slutet av 1990-talet spelade han en viktig roll i uppbyggnaden av ungdomsförbundet. I dag är Björn Söder partisekreterare, sitter i kommunfullmäktige i Helsingborg och i regionfullmäktige i Skåne, där han är gruppledare för partiet.

Björn Söder är en av partiets mest kända politiker. Under sin tid i Region Skåne har han bland annat uppmärksammats för sitt motstånd till vård för papperslösa. Han har en rättfram stil och har vid flera tillfällen kontroversiella uttalanden. Han har kallat Pridefestivalen i Stockholm för "det perversa homosexevenemanget" och jämfört med homosexualitet med djursex och pedofili.

Ända sedan tiden i ungdomsförbundet har han dessutom varit en hängiven anhängare av dödsstraff. 1999, när frågan var som hetast i partiet, tog Björn Söder chansen att initiera en debatt om frågan. Samma år hade moderpartiet plockat bort det kontroversiella kravet på dödsstraff, medan ungdomsförbundet valt att föra in det i sitt program. Björn Söder listade 16 argument för dödsstraff. I grunden gick hans resonemang ut på att dödsstraffet signalerar den fullständiga rättvisan, sprungen ur människans "naturliga rättskänsla" och instinktiva krav på vedergällning. 2009 uppmärksammades han för sin syn på dödsstraff och förklarade då att han accepterade partilinjen och att hans positiva inställning till dödsstraff endast var hans privata åsikt.

Sverigedemokraterna svär sig fri från alla anklagelser om kopplingar till nazismen. Samtidigt har Björn Söder uppvisat en pragmatisk inställning i frågan. Hans namn och adress finns med i det nazistiska bolaget Nordlands kundregister. Noteringen är odaterad och det går inte att utläsa vad Björn Söder beställde. Beställningen är gjord någon gång mellan 1995 och 1997 då Nordland var en av världens största producenter av vit makt-musik.
När partiet efter splittringen med Nationaldemokraterna lyckades locka över Karl-Erik Nilsson från rivalerna i Nationaldemokraterna jublade Björn Söder i ett internt mail. Trots att han kände till Nilssons problematiska bakgrund. Nilsson hade tidigare varit kontaktperson för den nazistiska organisationen Frisinnade unionspartiet från början av 1960-talet till en bit in på 1990-talet. På grund av sitt nazistiska engagemang blev han utesluten ur Sveriges pensionärers intresseparti.
Men i Sverigedemokraterna var han välkommen:

ND:s affischnamn, Karl-Erik Nilsson i Sjöbo, har den 20 september betalat in medlemsavgift till SD. Dessutom har han blivit prenumerant på SD-kuriren.
Att han är enskild medlem är det väl ingen som har något emot? Kul är i alla fall att ND rasar samman. Synd bara att man inte kan gå ut med det:)
Mvh Björn

Björn Söder har blivit en av Sverigedemokraternas viktigaste personer. Om Sverigedemokraterna når riksdagen kommer han med största sannolikhet spela en central roll i partiets riksdagsarbete.