Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är världens största organisation för regional säkerhet med 57 medlemsstater. Förutom fred och säkerhet i Europa, är några av organisationens fokusområden att arbeta för minoriteters rättigheter, pressfrihet, rättssäkerhet och demokrati.

Expo kan nu avslöja att Sverigedemokraternas Björn Söder vid lunchtid under torsdagen ska väljas till ordförande i Sveriges delegation i OSSE:s parlament. Det uppger flera av varandra oberoende källor med god insyn i delegationens arbete.

Valet innebär bland annat att det blir Söder som leder den svenska delegationens arbete och representerar Sverige.

Björn Söder har enligt egen uppgift varit ledamot i delegationen sedan 2014. Men valet av honom som delegationens ordförande skadar Sveriges anseende, enligt Patrik Oksanen, Senior Fellow på tankesmedjan Frivärld specialiserad på försvars- och säkerhetsfrågor.

– Sverige har en lång tradition att hålla en hög fana i frågor om mänskliga rättigheter, mediefrihet och arbetet mot desinformation. Det är inte direkt frågor man förknippar Björn Söder med att arbeta för, säger han.

Attackerar medier, islam och liknar homosexualitet vid tidelag

Björn Söder är en veteran inom det sverigedemokratiska toppskiktet. 1997 tog han plats i partistyrelsen och har på ett eller annat sätt tillhört partitoppen sedan dess. Björn Söder har återkommande kritiserats hårt för sin syn på minoriteter och HBTQ-communityt. 2009 liknade han också islam vid nazism.

1998 fångades han på bild med SS-veteranen Franz Schönhuber under ett sverigedemokratiskt valmöte. Han har också liknat homosexualitet vid sex med djur och kallat Pride för ett ”sjukligt jippo”.

Under det senaste året har Söder återkommande anklagat svenska medier för att ägna sig åt propagandaspridning till den politiska vänsterns favör. Senast efter att Svenska kommittén mot antisemitisms (SKMA) ordförande Willy Silberstein, i en debatt med Dagens Industris skribent PM Nilsson, uttryckt oro för SD:s valframgångar i SVT:s Aktuellt. Silberstein påpekade bland annat det faktum att partiet är bildat av personer ur den svenska nazistiska miljön.

Efter inslaget i Aktuellt rasar Björn Söder på Twitter att public service måste ”reformeras i grunden”.

”Förvånande”

Patrik Oksanen beskriver utnämningen som en klen tröst för Björn Söder för en förlorad talmanspost – men ett genombrott för Sverigedemokraterna.

– Det som förvånar mig är att idén om att hålla någon slags ”cordon sanitaire” (röd linje, sanitär avgränsning, reds. anm.) mot SD i utrikesfrågor inte verkar existera i regeringen Kristersson, säger han.

Expo har sökt Björn Söder för en kommentar via partiets presstjänst som inte har återkommit.

Men till Expressen säger Söder att det är ett hedervärt uppdrag att leda delegationen. Han säger att han inte ser något kontroversiellt alls med utnämningen av honom och menar att det inte bedrivs partipolitik i delegationen.

Att hans ordförandeskap skulle skada Sveriges anseende kallar han ”fullständigt oseriöst”.

RÄTTELSE: Tidigare förekom en felaktig uppgift i texten om att delegationens ordförande har utslagsrösten då delegationens ledamöter inte kan uppnå majoritetsbeslut vid omröstningar. Rätt är att delegationen inte har några stadgar som reglerar vad som sker vid en oavgjord omröstning. Förra mandatperioden genomfördes inga omröstningar i delegationen.