Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anledningen till att polisen i Norge vill ha kontakt med Paul Sonato är att Anders Behring Brevik flera gånger hänvisat till en påstådd mentor och bloggare vid namn "Rikard Lejonhjärta" i sitt manifest. I manifestet påstår Breivik att han 2002 träffat denne "Lejonhjärta", för att grunda Tempelriddareorden. Mannen som pekas ut som "Rikard Lejonhjärta" är Paul Sonato. Han medger att han grundat en sådan organisation 2002, men hävdar att Breivik inte haft något med den att göra. Tempelriddarorden handlar om tro, enligt honom.

Den anti muslimska organisationen English Defence League, EDL, har pekat ut Paul Sonato som mannen bakom pseudonymhet "Rikard Lejonhjärta". Även den engelska tidningen The Telegraph, menar att det är Paul Sonato som ligger bakom bloggen.
– Jag har pekats ut som hans mentor. Jag kan absolut ha använts som hans inspiration, säger Paul Sonato till, The Telegraph.

Till NRK medger Sonato att han och Breiviks till stor del delar ideologi, samtidigt tar Sonato avstånd från Breiviks våldshandlingar.
– Våra tankar är samma, att islam är ett hot mot vår livsstil.

Paul Sonato, har tidigare i en intervju i norska Dagbladet berättat att han vill rentvå sig. På onsdagen åkte han självmant till Oslo.

Nu ber han om att bli lämnad i fred och lägger över skulden på bloggaren "Fjordman".
– Nu måste media fokusera på Fjordman för det är han som är mentorn, jag kommer att bli avskriven, säger han till NRK.

Paul Sonato, som ibland kallar sig för Paul Ray, säger att han är en av grundarna till EDL, Han ska dock, enligt egen utsago, ha brutit med organisationen.

Polisförhören väntas fortsätta på torsdagen. Paul Sonato är inte misstänkt för något brott utan förhörs som vittne.

Ämnen i artikeln