Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bland titlarna som Bokus sålt finns, enligt Magnus Sandelin, det antisemitiska falsariet Sion vises protokoll och Robert Faurissons bok Pope II´s Revisionism.

Bokus inköpschef Magnus Svensson berättar för Svensk bokhandel att företaget valde att spärra alla böcker från Historical Review Press så fort de uppmärksammades på vad det var för typ av böcker förlaget spred.
– Vi kände att vi behövde fundera på hur vi ska göra i framtiden, förklarade Magnus Svensson.

I ett svar på Magnus Sandelins blogginlägg förklarar Magnus Svensson att Bokus fått in böckerna från Historical Review Press via en Englands största bokdatabas Nielsen Bookdata.

Historical Review Press som leds av engelske högerextremisten Anthony Hancock har spelat en central roll i spridandet av förintelseförnekande litteratur, både i Storbritannien och internationellt. Hancock har en bakgrund i den engelska högerextrema rörelsen. Han har bland annat varit medlem i både National Front och British Democratic Party. Som tryckare har han erbjudit sina tjänster till hela den högerextrema scenen i England. I slutet av 1970-talet var Hancock medlem i Clarendon Club, ett sällskap där bland annat den kände Förintelseförnekaren David Irving ingick. Hancock uppmärksammades senast när han dömdes att betala ett skadestånd för förtal mot en jurist i Brighton.

Ämnen i artikeln