Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den senaste rättspsykiatriska undersökningen beskrevs av Terje Tørrissen som den mest omfattande som har gjorts i Norges historia när utredningen om Breiviks psykiska hälsotillstånd presenterades. Terje Tørrissen är en av de två sakkunniga som framställt rapporten. Han och kollegan Agnar Aspaas sa även på presskonferensen att de inte hittat något som tyder på att Breivik är psykotisk, dock konstaterade de att Breivik sannolikt kommer att begå nya våldshandlingar om han får möjlighet till det.

Undersökningen är på 300 sidor och baseras bland annat på 37 timmars samtal med Anders Behring Breivik. En rättspsykiatrisk undersökning av Brevik som gjordes förra året kom fram till att Breivik var psykotiskt paranoid när han begick sitt terrordåd. Det är nu upp till tingsrätten att ta ställning till om Brevik ska dömas till vård eller fängelse.

Breivik själv välkomnar den nya bedömningen. Han fokuserar nu på rättegången, uppger hans försvarare Geir Lippestad till Sveriges Radio. Det nya psykiatriska utlåtandet kommer att påverka vilka som kallas in som vittnen i rättegången för både försvaret och åklagarmyndigheten, rapporterar NRK.

På Anders Behrings Breiviks vittneslista förekommer flera personer från extrema miljöer. Bland dem finns den radikala islamisten Mulla Krekar som dömts till fem års fängelse för att bland annat ha hotat politiker. Anledningen till att radikala islamister kallats in att vittna är att de ska ge stöd åt Breiviks tes om att muslimer för ett krig mot det kristna Europa inte är helt hämtat ur luften.

– Några tilläggs vittnen från extrema miljöer kan säga något om de tankar som Breivik har. Breivik har en tanke om att det pågår ett krig i Norge och i Europa. Detta avfärdas som paranoida vanföreställningar. Vår tanke är att se om det finns miljöer om än små, som visar att det kan stämma. Är det ett krig från muslimsk sida mot kristna i Europa. Om några menar det så kan det vara ett argument för att det inte är en vanföreställning men en liten del av sanningen, säger Lippestad till Sveriges Radio.

Lippestad tillägger att medicinska sakkunniga ses som de viktigaste vittnena.

Förutom extrema islamister är även personer från den antimuslimska miljön kallade som vittnen. Ronny Alte från Norwegian Defence League, Rita Karlsen från Human Rights Service och bloggaren Fjordman vars verkliga namn är Peder Jensen är några. Även Fremskrittspartiets före detta partiledare Carl I Hagen har kallats in.

Ämnen i artikeln