Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

  Mediatex som äger varumärket Thor Steinar som är populärt inom högerextrema kretsar bedyrar att det inte haft Breivik i åtanke då butiken namngavs, utan att de haft den norska orten Brevik i åtanke. "Vi ber om ursäkt om namnet har påmint om massakern som ägde rum i somras. Det var aldrig meningen, skriver Mediatex i ett uttalande, rapporterar Der Spiegel.

  Socialdemokraten och parlamentsledamoten Hanke Kliese i delstaten Sachsen köper inte förklaringen:

  – Namnet valdes för att skapa associationer till Breivik. Det är provocerande och chockerande och visar vad det är för ett företag, säger hon till Der Spiegel och att hon inte vill ha butiken i staden även om den byter namn.

  Hanke Kliese är initiativtagare till en nystartad grupp som arbetar för att främja mångfalden i Chemnitz. Hon vittnar om att högerextrema aktiviteter har ökat i staden efter det att Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) öppnat ett kontor i staden. Chemnitz har även uppmärksammats på senare tid eftersom den ökända trion i nazistcellen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) som misstänks för tio mord mellan 2000 och 2007 haft ett tillfälligt boende i staden.

  Butiken som enligt Mediatex bytt namn till Tønsberg har även upprört många på grund av att den är placerad nära en judisk restaurang som utsatts för flera antisemitiska angrepp de senaste åren, rapporterar Reuters.

  På Thor Steinars hemsida presenteras fortfarande butiken under namnet Brevik.