Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var för ett par dagar sedan som Expo Idag uppmärksammade att Daniel Monserrat på Aftonbladets kommentarsfält i anslutning till en krönika skrivit:

"I stort sett hela världsmedia styrs av Israel. Vilka äger majoriteten av TT Reuters? (som i stort sett har 'monopol' på nyheter) samma människor som kontrollerar Israel och stort sett hela bankväsendet i världen. I det här fallet familjen Rothschilds".

Daniel Monseratts föreställning bygger på klassiska antisemitiska idéer om att judiska bankirer styr världens medier och bankväsenden. Myten om Rothschilds spreds bland annat i Nazityskland på 40-talet.

Idag marknadsförs konspirationsteorierna av nazister och antisemiter för att demonisera judar. Daniel Monserrat skriver till Expo Idag att han inte är antisemit och att han uttryckt sig klumpigt. Han menar att hans poäng med inlägget var att framföra att man kan kritisera Israels politik utan att vara antisemit. I mejlet nämner han inte hur han ställer sig till den konspirationsteori han spridit och om han även tar avstånd från den. Monserrat har avböjt en intervju och hänvisar till sitt mejl som Expo Idag publicerar i sin helhet:

"Jag tar avstånd från alla former av rasism och påståenden om att jag skulle vara antisemit. Jag har vänner från alla religioner, däribland judar och jag känner inte alls igen mig i dessa påståenden. Det jag ville poängtera i min kommentar är att man kan vara motståndare till den politik Israel för utan att vara antisemit, även om jag i efterhand inser att jag uttryckt mig klumpigt.

Jag har själv varit offer för rasism och fördomar därför är budskapet om alla människors lika värde centralt i min musik. Som jag ser det finns det människor av alla religioner som begår övergrepp och missbrukar sin makt. Vissa av dem är kristna, andra är muslimer eller judar och vissa tillhör ingen religion alls. Jag är motståndare till alla som agerar på ett sådant sätt och har aldrig ansett eller påstått att den typen av agerande skulle vara förknippat med en viss religion eller etnicitet.

Jag är och kommer att fortsätta att vara starkt kritisk till Israels politik och starkt anti mot det förtryck som staten Israel utövar mot palestinier, men jag vill be om ursäkt om mina uttalanden uppfattades som om de vore riktade mot judar som grupp, det var de inte.
/Dani Monserrat"

Ämnen i artikeln