Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en intervju i den danska tidningen Ekstra Bladet säger Danish Defence Leagues ledare Kasper Mortensen att islam, som han betecknar som en fascistisk ideologi borde förbjudas. Mortensen gjorde även klart att han är 100 procent enig i mycket av vad den norska terroristen säger.

– Det är djupt tragiskt att det gick ut över oskyldiga människor – men i grund och botten har han ju rätt i det han säger, menar Mortensen.

Kasper Mortensen tillade dock att Breiviks terrordåd var en galen mans verk. Mortensen presenteras som ledare för DDL av organisationen, trots att Steve Simmons i moderorganisationen English Defence League, EDL, tidigare gått ut med att Mortensen avsatts. Det efter att han häktats för att ha misshandlat en vakt med en elpistol.

– Det är inte det bästa som kan hända, att en person med en sådan viktig position som att leda Danish Defence League, hamnar i bråk, sa Steve Simmons till The Telegraph.

Utspelet kom inför en internationell counterjihaddemonstration i Århus som EDL anordnat. Kasper Mortensen var häktad då manifestationen ägde rum.

English Defence League gör ett nummer av att de inte tillåter nazister i sina led. I Århus proklamerade deras ledare Stephen Lennon att EDL hatar både nazism och Islamism. Systerorganisationen i Danmark har dock företrädare som kopplats ihop med nazister.

Philip Traulsen tillsattes som talesperson för DDL när Mortensen satt häktad. Han har varit en centralgestalt inom det högerextrema Danmarks nationella front, DNF. En organisation som består av tidigare medlemmar ur nätverket Dansk Front och den militanta nazistorganisationen Blood and Honour.

Inför demonstrationen i Århus anklagades även Philip Traulsen för att ha försökt locka till sig demonstranter på nazistforum.

Så sent som första maj omhändertogs sju personer i Köpenhamn som uppges tillhöra DDL då de gjorde Hitlerhälsningar, rapporterar Ekstra Bladet. DDL har dock tagit avstånd från aktionen.

I Danmark är organisationen splittrad. I december förra året bröt ett 20-tal aktivister sig ur DDL med motiveringen att ledningen var odemokratisk. Nu finns två organisationer. Den ena kallar sig Danish Defence League, den andra kallar sig Dansk Defence League. Båda hävdar att de är det "riktiga Defence Leauge". EDL har valt att stöda utbrytargruppen, den med Kasper Mortensen och Philip Traulsen i spetsen.

Det är inte bara i Danmark som EDL förbisett organisationer eller personers kopplingar till vit makt-miljön. Sommaren 2011 skickade EDL representanter till en mosképrotest i Göteborg som anordnades av Försvarskåren Sveriges Självförsvar, FSS, och Nationaldemokraterna. FSS ledare Björn Cederström har ett förflutet i Nationalsocialistiska Svenska Arbetarpartiet.

Ronnie England, som en EDL-representant uppgav sig heta sa då till Expo.se att hans organisation inte ser några problem med att manifestera med nazister.

– Men när organisationen har växt kommer vi att utesluta alla nazister, sa han.