Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På Nordvind records hemsida saluförs en mängd nazistisk musik och material. På hemsidan, som registrerades 2004, röjs ingen information om vilka som står bakom bolaget. Enda ledtråden är en postboxadress i Helsingborg.

Nordvind records var ett av de bolag som växte fram ur ruinerna när det nazistiska skinnskalle-nätverket Blood & Honours nordiska förgrening föll samman i början av 2000-talet.

I slutet av 1990-talet tog danska Blood & Honour Danmark via Marcel Schilf över vit makt-bolagen NS88 och NS records. NS88 omvandlades till Nordwind och NS records till Celtic Moon. När Schilf, som då var ledare för Blood & Honours Scandinavia, avled 2001 rasade strukturen samman och två år efteråt upphörde Nordwind och Celtic Moon att existera. I dag drivs verksamheten vidare i moderniserad form genom det Skånebaserade bolaget Nordvind records.

I Nordvinds sortiment återfinns skivor som såldes av föregångarna NS88, NS Records och senare Nordwind och Celtic Moon. Bolaget ger även ut egna produktioner. Sedan 2005 har Nordvind släppt tio skivor i bolagets namn.

Bakom Nordvind records står Kasper Kröner, en 28-årig dansk medborgare som sedan 2002 varit bosatt i Sverige, och den 32-årige dansken Flemming Muff Christiansens. Båda är nu misstänkta av tysk polis för att vara involverade i olaglig spridning av nazistisk musik i Tyskland. De två har sin bakgrund i nazistiska skinnskallekretsar och Blood & Honour Danmark. Efter Marcel Schilfs död var det Kröner som tog över ledarrollen för Blood & Honour Scandinavia.

Även Thomas Ölund, som varit en av ledargestalterna för Blood & Honour i Stockholm och en av centralfigurerna i det nazistiska nätverket Info-14, är drivande i företaget.

Samtidigt som Flemming Muff Christiansen greps av dansk polis misstänkt för inblandning i distribution av vit makt-musik till Tyskland greps även Stephan Günther, en 33-årig tysk medborgare bosatt i Danmark. Günther står bakom Nordisches hilfswerk, en enmansorganisation som länkar samman nordiska och tyska nazister.

I Sverige har Günther tät kontakt med Info 14 och är en förmedlande länk mellan Info 14: s nätverk Fria nationalister och de tyska förebilderna. I Günthers tyska kontaktnät ingår bland annat Thorsten Heise, som har sin bakgrund i förbjudna nazistgrupper i Tyskland men som nu är aktiv i NPD. Efter en husrannsakan hos Heise 2007 fann den tyska polisen anledning att undersöka Nordvind records i Sverige.

Källa: InfoTorg

Ämnen i artikeln