De hunsades revansch – En resa i fascismens Frankrike, Bim Clinell (Bokförlaget DN)
Detta är en märklig politisk reseberättelse, fylld av kalabalik, statistik och människor. Fransmän står i centrum, vare sig de är för eller mot Front National. Den bild som framträder är inte enkel, men hela tiden finns en varm respekt för landet och människorna.
Uppdaterad: 2017-09-18, 07:26
Publicerad: 2003-04-16, 20:41
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Front National är en maktfaktor i dagens Frankrike. Vid valet 1997 fick partiet 15,6 % av rösterna. Varför röstade så många på detta fascistiska parti?
Clinell visar att Frankrikes kejserliga politiska kultur har stor del i skulden. Politiker och offentliga tjänstemän uppför sig som en härskarkast med egna spelregler. Vad deras uppdragsgivare – väljarna – vill är oväsentligt. Som svensk blir man chockerad.
Helt plötsligt blir EU-skandalen kring Edith Cresson begriplig. Hon agerade precis som hon var van. Att ge släktingar och vänner högavlönade tjänster är normalt, eller hur? Fortfarande anser hon inte att hon gjort några fel.
Clinell berättar att det 1998 avslöjades att Paris rådhus i åratal avlönat 300 personer på detta sätt. Att politikerkasten ger varandra hyresreglerade bostäder är självklart även för hennes grannar. Medan borgmästare Tiberi i Paris har gett sina barn varsin hyresreglerad lägenhet och låtit rusta upp den ena för 700 000 kronor av skattemedel får Clinells granne, 76-åriga fröken Lesage kämpa uppför sex trappor utan hiss och dela WC i korridoren.
En vanlig medborgares liv är alltså inte en-kelt. Hälften tjänar mindre än 12 800 kronor i månaden, varav 25 procent går till skatt. Hyran för 45 kvm i Paris innerstad är 6 750 kronor i månaden.
Det är inte underligt att folk slutligen får nog och röstar på Front National som lovar att ta itu med alltsammans. Löftet att avskaffa korruption, sänka politikerarvoden och ägna sig åt medborgarnas frågor är både förtroendeskapande och ett angrepp mot andra politiker.
Fyra städer i Provence styrs sedan några år av Fronten. Där slits den sociala väven sönder. Fronten härskar genom att söndra. Oppositionella och misshagliga avskedas. Invandrare ska bort.
Detta är naturligtvis ingen lösning för något samhälle. Men bokens poäng är en annan. Så här går det om de traditionella partierna struntar i sina väljare. En dag kommer missnöjet att slå tillbaka.
Man kommer att tänka på Strindbergs rasande snickare i Röda rummet:
»Och det kommer en dag då det blir ännu värre, då komma vi ner från Vita bergen, från Skinnarviksbergen, från Tyskbagarbergen och vi komma med ett stort dån som ett vattenfall och vi ska begära igen våra sängar«.
Sådan är stämningen. Och denna gång kommer dånet från Provence.
Eva Alvarado/Expo
© Expo 1999
(Expo/Svartvitt nr 2 - 1999)