Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Partiets politiker hoppas att den nybildade partiföreningen som samlar medlemmar med invandrarbakgrund ska hjälpa till att tona ner det högerextrema partiets främlingsfientliga profil, rapporterar den tyska internationella tidningen Deutsche Welle. Budskapet är att alla är välkomna – så länge du delar partiets mål ”att stoppa den illegala massinvandringen”.

Inför det kommande EU-valet i maj och med flera nationella val i höst vill den nya gruppen vinna röster till AFD genom att synliggöra en mer oväntad väljargrupp. För att lyckas med detta vill de bland annat lyfta fram det som gruppens talesperson Anton Friesen kallar för ”importerad antisemitism”.

Samtidigt kritiseras partiets företrädare ofta för sina rasistiska uttalanden. Representanter för partiet har upprepade gånger pekat ut asylsökande som farliga och våldsamma och har annonserat kampanjer med slogans som ”Burka? Vi gillar bikini” och en poster med en vit gravid kvinna tillsammans med texten ”Nya tyskar? Vi gör dem själva.”

”Nya tyskar” till partiets försvar

Trots detta hoppas gruppen, som ironiskt nog kallar sig just ”De nya tyskarna” ("Die Neudeutschen"), att locka väljare bland invandrade personer och personer med invandrarbakgrund.

Talespersoner för den nya partiföreningen är Anton Friesen, AFD-politiker som flyttade med sin familj från Kazakstan (dåvarande Sovjetunionen) när han var nio år, och politikern Alexander Tassis, vars pappa arbetskraftsinvandrat från Grekland. Totalt består ”De nya tyskarna” av ett 20-tal medlemmar.

”De nya tyskarna” är inte den första partiföreningen knuten till AFD som överraskar. Gruppens talesperson Alexander Tassis är också talesperson för ”Alternativa homosexuella”, en partiförening som samlar partiets HBTQ-identifierade medlemmar. Detta trots att partiet uttryckligen motsätter sig samkönade äktenskap, motsätter sig utökade rättigheter för samkönade par att adoptera och förespråkar ”kärnfamiljen”. Partiet har även arbetat för att ändra sexualundervisningen i skolan så att eleverna ska få betydligt mindre information om homosexualitet.

I höstas bildade ett fåtal partimedlemmar med judisk bakgrund föreningen ”Judar i AFD” (JAFD) trots flera skandaler där ledande AFD-politiker bland annat förminskat nazismens betydelse för Tysklands moderna historia.

Kontroversiella uttalanden

Vice partiledare Alexander Gauland har upprepade gånger kritiserats för sina rasistiska och främlingsfientliga uttalanden. Han har bland annat sagt att Jarome Boateng, det tyska fotbollslandslagets hyllade försvarare, kan uppskattas för sina insatser på planen men att folk inte vill ha ”någon som Boateng som granne.” Enligt Deutsche Welle har han också sagt att den socialdemokratiska politikern Aydan Özoguz ska ”undanröjas” tillbaka till Anatolien (en region av Turkiet, reds. anm.). Gauland, som argumenterar för stängda gränser, har kommenterat den spridda bilden av ett drunknat flyktingbarn med att ”Vi kan inte låta oss bli utpressade av barns ögon.” Alexander Gauland har också kritiserats för att förminska nazismens betydelse i historien genom att jämföra nazismen med en fågelskit.

Björn Höcke, partiets ordförande i delstaten Thüringen, har kallat Berlins Förintelsemonument för ett ”monument av skam” och menat att landet måste sluta be om ursäkt för sitt nazistiska förflutna.

Trots detta blev Alternativ för Tyskland landets tredje största parti i valet 2017 med 13 procent av rösterna.

Alexander Gauland, AFD
Alexander Gauland, vice partiledare för Alternativ för Tyskland (AFD), har gjort flera rasistiska uttalanden. Foto: CreativeCommons