Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Så kallade alternativa medier spelar en viktig roll i många sverigedemokraters omvärldsbevakning. Här finns artiklar vinklade för att svartmåla invandrare, EU-migranter eller för att fördelaktigt beskriva Sverigedemokraternas arbete i politiken. Ofta sprids artiklar från exempelvis Avpixlat, Nyheter Idag av sverigedemokratiska politiker på Facebook och Twitter. Men även artiklar från Fria Tider, som av partiet klassas som ideologiskt avvikande, delas av sverigedemokrater.

Som informationskanaler för sverigedemokratiska väljare och förtroendevalda har de blivit en maktfaktor för partiet att förhålla sig till.

Nyhetssajten Fria Tider, som av den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson beskrivs som "neofascistisk" har de senaste åren tydligt beskrivit SDU i en positiv dager i samband med konflikten med moderpartiet. 

Då SDU:s vice ordförande William Hahne i februari kandiderarde till ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad och senare hotades med uteslutning ur partiet inleddes en ny fas i de alternativa mediernas roll, där de gick från att vara opinionsbildare till att bli "avslöjare". Aktivt började "avslöjanden" publiceras på sajterna för att underminera den ena eller andra parten. 

Flera avslöjanden har senare nått etablerade medier.

När Sverigedemokraterna inlett uteslutningsärenden mot personer i William Hahnes styrelse i Stockholm stad för att de bland annat på Facebook gillat nyfascistiska identitära bloggportalen Motpol svarade bloggportalen. De anklagade Mattias Karlsson för att själv under pseudonym intervjuats på sajten inför valet 2009.

Mattias Karlsson har hävdat att han inte har något minne av att han medverkat på sajten. 
Nyheten om Karlssons påstådda medverkan på Motpol har av Fria Tider lyfts fram för att visa på SD:s dubbelmoral när de gäller vem som utesluts. De driver tesen att SD-ledningen agerar för att skydda sina maktpositioner. 

När Expo publicerade ett mejl av Mattias Karlsson från 2013 där han bad om hjälp från Expo för "dokumentation kring motpol-kretsen" och efterfrågade information som kunde "användas för att belägga kopplingen mellan de svenska identitärerna och Fria Tider" var Fria Tider snabba med att återpublicera brevet från Mattias Karlsson, det för att underminera Karlssons trovärdighet. De menade att Karlsson sökt hjälp från "fienden". 

När Sverigedemokraterna anklagade ungdomsförbundets ledare för kontakter med "externa extremistiska organisationer" publicerade Fria Tider ett Facebooksamtal mellan Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge och en av Nordisk ungdoms främste företrädare Fredrik Hagberg. Hagberg som avskedats från försvarsmakten efter ett tal i Ukraina där han varnade för "normalisering av homosexualitet" och etnisk blandning. 

I konversationen som Fria Tider publicerade skriver Vinge bland annat ""Haha. 🙂 Fan va ni har lyckats reta upp vissa krafter inom partiet. :P". Återigen ville Fria Tider genom publiceringen visa på en dubbelmoral i SD:s uteslutningsärenden mot Kasselstrand och Hahne.

Det är inte bara Fria Tider som gett stöd till SDU:s duo. Podcasten Motgift som drivs av veteraner inom vit makt-miljön har också följt striden i SD och kommenterat den. I en artikel anklagas partiledningen för att vara maktfullkomlig och uppmanar till uppslutning i SD och SDU för att ta strid för Kasselstrand och Hahne som beskrivs som "rakryggade anförare". Också sajten Koling, som är kopplad till Nordisk Ungdom, och bloggportalen Motpol visar öppet sitt stöd för Kasselstrand och Hahne.

Men andra alternativa medier som följs flitigt av sverigedemokrater har istället gett stöd för att stärka partiledningen. En sådan sajt är Nyheter Idag, som drivs av den före detta sverigedemokraten Chang Frick. 2012 var han ordförande för SDU:s distrikt Syd och var då en kritiker till Gustav Kasselstrand och William Hahne och deras ledarskap. På Nyheter Idag har han under den pågående konflikten släppt liknande avslöjanden som Fria Tider, men som istället slagit mot SDU duon. 

Nyheter Idag har underbyggt partiledningens anklagelser om kontakter mellan SDU och bland annat Nordisk ungdom. I april publicerades ett foto på SDU:s ordförande i Haninge/Nynäshamn. Bilden uppges komma inifrån en lokal som disponeras av Nordisk ungdom. 

Nyheter Idag har även publicerat en intervju med en tidigare distriktsordförande som påstår att Gustav Kasselstrand och William Hahne inte agerat när SDU-företrädare gett uttryck för rasistiska föreställningar. Hahne påstås i sammanhanget ha hävdat att det inte är något konstigt med påståendet att "olika etniciteter har olika fysiska egenskaper".

På Nyheter Idag har även ett upprop publicerats av SDU-företrädare som är kritiska till Gustav Kasselstrand och Hahne. Det är också på Chang Fricks sajt som interna mejl mellan Gustav Kasselstrand och William Hahne läckt. I ett av dem skryter SDU duon om en utekväll på Grand Hotel  i Stockholm där de av en slump träffade Expo:s chefredaktör Daniel Poohl 2013. En händelse som Expo Idag rapporterade om redan förra året.

Nyheter Idag påstår i sin artikel att SDU och Expo är "allierade mot Sverigedemokraternas partiledning". I artikeln nämns inte att flera av de aktuella uteslutningsärenden mot personer i William Hahnes styrelse i Stockholms stad bygger på Expos avslöjanden

Nyheter Idag har även publicerat ett mejl mellan Hahne och Kasselstrand där det framgår att Nordisk ungdoms företrädare Fredrik Hagberg tagit kontakt med ungdomsförbundet i samband med att ett medlemsutskick om en SDU-aktivitet i oktober 2012. Hagberg uppger i mejlet att han är stödmedlem i SDU och samtidigt aktiv i Nordisk ungdom. Kasselstrand i sin tur kommenterar uppgifterna om Hagberg i ett mejl till William Hahne.

"Okej. Det finns allt möjligt folk som är medlemmar i både SD och SDU. Så länge man endast är passiv och anonym så tycker jag inte vi behöver vidta åtgärder som riskerar skapa media eller ens interna diskussioner".

På söndagen publicerade Sverigedemokraternas medlemsorgon SD-Kuriren en mejlväxling mellan Kasselstrand och Hahne som ska visa att Fria Tiders publisher Widar Nord och Kasselstrand och Hahne ska haft kontakt. SD anklagar SDU för att tillåtet Nord ha inflytande över ungdomsförbundets principrogram. Nord har på Fria Tider dementerat att han varit med att ta fram SDU:s principprogram.

Många medier i sverigedemokratiska sfären har hållt en låg profil i konflikten men ändå positionerat sig. Den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat gav till en början utrymme till båda sidor, men har på senare allt mer tagit parti för moderpartiet. Den antimuslimska sajten Dispatch International är kritisk till Sverigedemokraternas hantering av ungdomsförbundets ledning. Den SD-ägda tidningen Samtiden har knappt uppmärksammat konflikten.