Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

11.00
Polisen har kommit till platsen och börjat sätta upp kravallstaket vid Rönninge centrum. Några demonstranter syns inte till.

Polisen i Värmland avvisade under fredagen sex personer vid norska gränsen. Enligt polisen var de vänsteraktivister på väg till Salem för att demonstrera mot nazisterna. Samtliga är tidigare dömda för brott, enligt polisen.

- De blev tagna med några grejer. Det är inte bra, men man kan inte göra något åt det, säger Jannis Konstantis från Nätverket mot rasism till Expos utsända i Salem.

12.00
Det har börjat samlas motdemonstranter vid Rönningetorg.

Ett 60-tal personer har kommit till platsen för att delta i demonstrationen som börjar klockan 13.00. Det är lugnt på platsen, rapporterar Expos utsända.

Samtidigt kommer rapporter om att snöovädret skapat problem för de som försöker ta sig till den nazistiska demonstrationen senare i dag. Aktivister från Växjö och Kalmar tillhör dem som fått problem. Det är tveksamt om de kommer att hinna upp i tid till demonstrationen.

Aktivister från Blood & Honour Småland under ledning av Jimmy Carlqvist har också blivit försenade. Det var tänkt att en grupp på cirka 30 personer skulle åka i en hyrd buss upp till Stockholm. Men de fick lägga om planerna och åker i stället i minibussar och personbilar och är försenade.

12.45
Några hundra demonstranter har samlats vid Rönningetorg för att delta i den antirasistiska demonstrationen. Polisen visiterar alla motdemonstranter som kommer med pendeltåg till Salem. I flera fall har plakatpinnar och liknande tagits ifrån demonstranterna.

- Vi har samlats här på grund av en tragisk händelse år 2000. Då hade vi ingen motdemonstration med anledning av att det hade kunnat ses som en minnesmarch för den mördade. Nu har det blivit en årlig marsch där nazisterna manifesterar sin styrka. Därför demonstrerar vi idag, säger Jannis Konstantis från Nätverket mot rasism vid en presskonferens inför motdemonstrationen.

Vid presskonferensen medverkar även Mats Einarsson, riksdagsledamot från vänsterpartiet, Zaida Catalán, språkrör för Grön ungdom och Valentina Papastavrou, vänsterpartistisk fullmäktigeledamot i Salem.

- Det är viktigt att det inte bara är en folklig mobilisering, utan även en parlamentarisk mobilisering mot nazismen, säger Zaida Catalán.

Mats Einarsson varnar för att ta alltför lätt på den nazistiska manifestationen senare i dag.
- Vi ska inte vara naiva när det gäller nazisterna, det är inte bara en demonstration, utan de skrämmer också folk, säger han.

Vid presskonferensen meddelar arrangörerna att de uppmanar deltagarna i manifestationen att upplösa demonstrationen klockan två, när demonstrationstillståndet går ut, och åka hem.

13.15

Deltagarna i den antirasistiska manifestationen fyller hela torget. Samtidigt har ytterligare några hundra blivit stoppade på väg från pendeltågsstationen. De är svartklädda, en del av dem är maskerade, och de ropar slagord mot polisen. Polisen ska avvisitera dem innan de får ansluta till manifestationen, rapporterar Expos utsända.

13.30

Polisen har tagit beslut om att avvisitera samtliga som kommer med pendeltåget till Rönninge station. Orsaken är enligt polisen att militanta antifascister lämnat saker efter sig på perrongen som kan användas som vapen. Det är inte känt vilka föremål som hittats.

Perrongen är nu fylld av personer som väntar på att avvisiteras innan de får ansluta till manifestionen på torget.

Lennart Kalderén, moderat kommunalråd i Salem, säger till Expo att det är väldigt mycket folk vid Rönninge station. Han vet inte om demonstrationen kommer att försenas på grund av polisens avvisiteringar, men han konstaterar att så blev det förra året. Demonstrationstillståndet för antirasisterna går ut klockan 14.00.

Ungefär 30 personer finns i dag på plats i kommunhuset i Salem. Kommunens krisgrupp har förberett insatser för den här dagen under en och en halv månad.

Ämnen i artikeln