Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I över ett decennium har 31-åringen rört sig i vit makt-miljön. Han har varit medlem i Nationaldemokraterna, aktiv i Nationalsocialistisk front och har de senaste åren deltagit på högerextrema manifestationer i Ungern. I april ska mannen ha köpt 48 kilo dynamit och 35 sprängpatroner av 41-åringen.

Säljaren har jobbat som bergsprängare och misstänks ha stulit totalt 525 kilo dynamit från sin tidigare arbetsplats. Dynamiten har han förvarat hemma hos sig själv i ett flerbostadshus i Falkenberg.

Skulle ha kunnat orsaka enorm förödelse

Åklagaren har inte kunnat visa vad de misstänkta har tänkt att använda dynamiten till och dagens åtal gäller endast innehav, stöld och häleri. Men i förundersökningen har utredarna försökt klarlägga motivbilden. Man konstaterar att mängden dynamit skulle ha kunnat orsaka enorm förödelse. Sprängkraften kan jämföras med terroristen Anders Behring Breiviks bomb utanför den norska regeringsbyggnaden.

"Vid en detonation av 550 kg sprängämne inne i ett hus kommer troligen delar av huset att kollapsa och det finns en stor risk att hela huset faller samman", skriver Totalförsvarets forskningsinstitut i ett expertutlåtande.

Jämförelser görs även med tidigare terrordåd:

"Vid attentatet i Madrid 2004 användes 13 bomber varav 10 detonerade Bomberna var på ungefär 10 kg var, totalt dödades 191 människor och skadade 1800."

"Bomberna i London 2004 var på uppskattningsvis ungefär 5kg hemmagjort sprängämne var, totalt 4 bomber och 52 döda."

Utredarna konstaterar att den dynamiten och tändhattarna som upptäckts hos de misstänkta var tillräcklig för att tillverka 127 bomber i samma storlek som Londonbomberna.

Besökte Blood and honour i Ungern

Utredarna har varit intresserade av 31-åringens kopplingar till vit makt-miljön och speciellt hans besök i Ungern och Budapest tidigare i år. Ett vittne berättar om sin resa med 31-åringen tillsammans med medlemmar i den nazistiska organisationen Blood and honour och att de besökte den ungerska ledaren för Blood and honour i hans hem. Vittnet uppger att 31-åringen även året dessförinnan gjort en liknande resa.

Blood and honour är ett internationellt nätverk av revolutionära nazistiska grupper som främst arrangerar vit makt-konserter. Organisationen grundades 1987 av britten Ian Stuart Donaldson och bygger på idéen om "leaderless resistans". Idén är att små väpnade celler av "raskämpar" opererar självständigt utan någon uttalad överordnad ledning. Målet är att genom terrorartade aktioner provocera fram ett rasuppror.

Till Blood and Honur finns även gruppen C18 som har kopplats till mordplaner, brevbombskampanjer och rena terrorattentat. År 1999 tog Combat 18 på sig en attack med spikbomber i engelska Brixton. Samma år tog Combat 18 på sig ett bombdåd mot en klubb i London som kostade flera människoliv.

31-åringen säger i förhör att han i Ungern träffat vänner som "delar hans intresse för andra världskriget" och att dessa representerade flera olika organisationer. Han hävdar också att ingen av de han träffat känt till att han har haft dynamiten i sin ägo.

På senare tid har 31-åringen intervjuats av den militanta nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen.

Kan inte bevisa några terrorplaner

Åklagaren Jon Lindahl säger till Expo att de inte kan bevisa att 31-åringen haft några planer att använda dynamiten.

– Misstankarna har funnits, men vi har inget konkret att det skulle vara på det sättet. Det är ingenting vi kan bevisa. Det har varit en utredningshypotes att man tänkt använda det här till något brottsligt, men sen har vi inte hittat något som talar för det. Misstankarna har funnits men det är ingenting vi kan bevisa, säger han.

I förundersökningen finns ett vittnesmål om att 31-åringen uttryckt att han vill "göra någonting mot asylboenden för att få bort flyktingarna från Sverige."

Förekommer under 18 avsnitt i brottsregistret

31-åringen förekommer sedan tidigare under 18 avsnitt i brottsregisterutdraget. Förra året dömdes han till till två månaders fängelse för grovt olaga hot och skadegörelse sedan han slagit en yxa i dörren till en granne med invandrarbakgrund. Han har även dömts för en misshandel efter att ha släppt sin hund mot en man, skallat mannen och kallat honom för "apjävel".

I brottsregistret finns flera fall av misshandel, hot, stölder, vapenbrott, häleri och skadegörelser.

Den misstänkte 41-åriga bergsprängaren, som ska försett 31-åringen med dynamiten, beskrivs av vittnen som en person med en politisk uppfattning som liknar sverigedemokraternas. Han är tidigare ostraffad.

31-åringen åtalas för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt häleri. 41-åringen misstänks för grov stöld och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor

– För grovt brott är straffskalan på minst sex månader och högst fyra år, så det är där någonstans de ligger om man döms. Det är klart att jämför man med ett annat fall då en person fälldes för 70 kg och straffet blev ett år och i det här fallet handlar det om ett halvt ton då menar jag att man slår i taket på den skalan, säger åklagaren Jon Lindahl.