Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Helgen den 8-9 augusti arrangerade Kuggnäs Motorgård en omdebatterad musikfest. Polisen i Sörmland har rapporterat att det var en lugn tillställning och att man inte sett några nazisthälsningar. Enligt polisen i Sörmland lockade festen främst motorburen ungdom. Stockholmspolisen som också närvarade vid det stora arrangemanget är av en helt annan åsikt. I en intern hemlig rapport som Södermanlands Nyheter tagit del av skriver en spanare att ”Det kunde omgående konstateras att i stort sett alla festdeltagare var av typ höger”. ”Av motorentusiaster syntes inte mycket till”.

En centralt placerad poliskälla säger det rakt ut.

- Det var en nazistkonsert.

Beskrivningarna för festen på Kuggnäs går således brett isär. Sörmlandspolisen menar att det gick lugnt till medan Stockholmspolisen i sina spaningsrapporter skriver att det var en samling för högerextremister. SN:s poliskälla säger att Sörmland är ett öppet fält för högerextremister.

– Det är intressant att de här vit makt-människorna väljer att vara just i Sörmland och att Sörmlandspolisen har den attityden till det. Det är ett egendomligt samband. Jag har förstått att säkerhetspolisen i alla fall tidigare inte har tyckt att Sörmland har legat i framkant bland landets polismyndigheter när det gäller att prioritera rasistisk och främlingsfientlig brottslighet.