Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Pavel Gamov som står som sjundenamn på SD:s lista till EU-parlamentet förde 2009 kontakter med Nationaldemokraterna. Han gav även tips till rasistiska uppslag i partiets dåvarande tidning Nationell Idag. Till Expressen har Gamov hävdat att kontakterna skedde innan han engagerat sig i Sverigedemokraterna. Det skriver han också i ett blogginlägg.

"Mina minnesbilder från detta är väldigt vaga, och jag kan inte heller kontrollera de uppgifter som framkommer, men vad som är värt att komma ihåg är att jag vid detta tillfälle inte hade engagerat mig i SD. Jag var politiskt vilsen, och jag var väldigt ung."

Han skriver även på sin blogg:

"När jag till slut analyserat klart detta utpekade parti och kommit fram till slutsatsen att det inte var något för mig beslutade jag mig för att engagera mig i SD vid årsskiftet 2009/2010 och valde då att bryta dessa sporadiska, tillfälliga kontakter för att aldrig återuppta dem".

Påståendet rimmar dock illa med en intervju från 2010 i Fria Tidningar, där Gamov säger att han då varit aktiv i sverigedemokraterna i två år.

– Jag har varit aktiv i partiet sedan två år tillbaka. Det var genom internet som jag fick tillgång till ocensurerad och korrekt information, som lett till att jag engagerat mig politiskt, säger han den 22 maj 2010.

Pavel Gamov var alltså aktiv sverigedemokrat 2009, samtidigt som han hade kontakt med Nationell Idag och Nationaldemokraterna.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen säger att han inte känt till uppgifterna.

– Jag kan inte svara på de här uppgifterna. Man måste få definierat vad man menar med att vara aktiv i olika sammanhang. Om han menar sedan han blev medlem i partiet till exempel. Vi vet inte heller om citaten är korrekta. Men det är klart att man ska försöka ge så korrekta uppgifter som möjligt till medier, säger Kinnunen

Enligt Kinnunen kommer Sverigedemokraterna ha ett möte med Pavel Gamov nästa vecka.

– Vi är mitt i en valrörelse nu. Vi har inte hunnit analysera det här i en bredare kontext. Vi få ta diskussionen med Gamov nästa vecka. Vi måste alltid diskutera när sådant här gammalt kommer upp. Partiledaren har inte gjort någon bredare analys i dag. Men vi kan konstatera att ingenting tyder på att Gamov haft andra värderingar än sverigedemokratiska under den tid han haft en ledande roll.

Han ställer upp i EU-valet borde ni inte agera snabbt?

– Det finns ingen möjlighet till det. Möjligheten som finns är att samtala med Gamov nästa vecka för att få en djupare förståelse över vad som hänt. Han finns också på en icke valbar plats, säger Kinnunen.

Blir det en fråga om hans plats på riksdagslistan senare?

– Vi måste diskutera saken.

Sverigedemokraterna har flera gånger tagit avstånd från Nationell Idag och Nationaldemokraterna. Partiet har bland annat kallats "kryptonazistiskt" och SD-politikern Axel W Karlsson uteslöts i januari efter att han skrivit i Nationell Idag.

Expo Idag har sökt Pavel Gamov för en kommentar.