Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nationaldemokraterna fick sammanlagt 1329 röster i valet till EU-parlamentet, vilket motsvarar 0,04 procent. Resultatet är en minskning från valet 2004 då partiet fick 7209 röster.

Partiet har i dag tre fullmäktigemandat i två kommuner, Södertälje och Nykvarn. I Södertälje, där partiet har sitt starkaste fäste och två kommunala mandat, fick det 162 röster och minskade från 1,38 procent till 0,67 procent.

– Detta är dock inget stort hot mot en rörelse som ND. Våra möjligheter ligger i dagsläget inte på riksplanet, där SD är dominerande, utan lokalt och genom att bygga rörelsen. Målet vid nästa kommunalval är fem mandat och en veckotidning, säger partiledaren Marc Abramsson i ett uttalande på partiets hemsida.

Marc Abramsson sitter själv på ett av mandaten i Södertälje kommun. I kommunvalet 2006 fick partiet 1683 röster i Södertälje och 169 i Nykvarn. 3064 personer röstade på partiet i riksdagsvalet.

Valkampanj med nazister

Nationaldemokraterna har under senare tid samarbetat med nazister från nätverket Fria nationalister för att få ut sin propaganda. Nätverket drivs av organisationen Info-14, som ligger bakom flera nazistiska manifestationer, som till exempel den så kallade Salemmarschen.

Dagen innan EU-valet, på nationaldagen, valtalade Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson för Fria nationalister på nazisternas arrangemang söder om Stockholm. Han tackade då Fria nationalister för att ha hjälp partiet i valrörelsen.