Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I onsdags deltog flera kända högerextremister i Moskva på en konferens anordnad av Russky Vestnik (Den ryska budbäraren) under ämnet "Begränsning av friheten i Västeuropa". Den antirasistiska organisationen Hope not hate rapporterar att ämnen som behandlades bland annat rörde tillslagen i Grekland mot Gyllene gryning. Fascistideologen Roberto Fiore skrev på sin hemsida inför konferensen:

"Grekland är speciellt viktig och fallet med Gyllene gryning ska behandlas i detalj".

Fiore skrev också att lagar mot homofobi skulle tas upp. Enligt Fiore begränsar sådana lagar individers och familjers rättigheter, samt leder till åtal och förföljelser av politiska rörelser som inspireras av nationalistiska, populistiska och kristna värderingar". Enligt Roberto Fiore innebär sexualkunskap i skolan "rättfärdigande av pedofili". Det skulle också tas upp i Moskva.

Även lagar mot förnekandet av Förintelsen var på tapeten på mötet. Fiore förkastar lagarna. "Historierevisionister och forskare" åtalas för "ett så kallat brott mot historien", skriver han.

Fiore är själv en veteran i den fascistiska rörelsen i Europa. På 80-talet ledde han terrororganisationen Nationella Revolutionsavantgardet, NAR. Han dömdes i Italien i sin frånvaro till nio års fängelse för att ha organiserat en väpnad grupp och för innehav av sprängmedel. Han lyckades dock hålla sig undan rättvisan. Bland annat agerade han i England där han fick hjälp av nazistorganisationen League of St Georges. I England blev han en inspiratör för National Front och sedan dess har han haft god kontakt med Nick Griffin partiledare för British National Party. Nick Griffin deltog också på konferensen i Moskva.

Både Fiore och Griffin har varit i Sverige för att inspirera naziströrelser. Fiore deltog förra året på ett seminarium anordnat av Svenskaras parti. Nick Griffin höll tal på en nazistisk demonstration i Stockholm 2011.

Från Gyllene gryning var parlamentarikern Artemios Mathaiopoulos på konferensen. Han har ett förflutet i bandet Pogrom. Med låttitlar som Auschwitz och textrader som "åt helvete med Anne Frank", "åt helvete med Abrahams stam" och "jag pissar på klagomuren" och "Davidsstjärnan får mig att spy". En annan låttitel är "Tala grekiska" med textraden "tala grekiska eller dö".