Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera expertvittnen har hörts under rättegången mot Anders Behring Breivik och samtliga har ifrågasatt Synne Sørheim och Torgeir Husby konklusion om att Breivik lider av paranoid schizofreni. De två rättspsykiatrikerna är dock säkra på sin sak. De menar att han är besatt av att mörda och att han är psykotisk.

– Han framstår fortfarande här i rätten, som stimulerad av mordfantasier. Han har också stimulerats av tankarna på sin egen död, och då som martyr och frälsare, sa Husby.

Breivks drivkraft enligt Husby är inte ideologi eller politik utan tanken på att döda.

– Här i rätten blir han nästan upphetsad av att prata om hur många han kunnat döda i regeringsbyggnaden. Men han visade ingen reaktion över de hemska detaljerna som blev beskrivna om Utöya.

Breiviks besatthet av döda, menar Sørheim och Husby att vanföreställningar ligger bakom.

– Vi menar alltså att Breiviks grundläggande vanföreställning är att han menar att han skall rädda oss alla från undergång i kampen mellan det goda och det onda. Han menar att han bär ansvaret över vem som skal leva eller dö, och att det ansvaret har förankrats i överordnad postion i en icke-existerande organisation.

Organisationen som åsyftas är Knight Templar som Breivik säger sig tillhöra.

Synne Sørheim läste under rättegången upp delar av den rapport de framställt och pekade på flera punkter som hon menar visar att Breivik är psykotisk. Bland annat att Breivik 2002 började dra sig tillbaka, men att han först 2006 visade de första tecken på funktionshinder. Han flyttade hem, slutade jobba och isolerade sig på sitt rum. 2010 fick Breivik psykotiska vanföreställningar, menar Sørheim. Det bygger hon på samtal med Breiviks Mamma, som lästes upp i rätten. Mamman har beskrivit att Brevik 2010 blev inåtvänd, irriterat och lättretlig. Han ska också blivit väldigt intensiv när han diskuterade politik. Han började använda munskydd inomhus för att han var rädd för sjukdomar. Han förvarade vapen i sitt rum och sa till sin mamma att de förvarades inför det kommande inbördeskriget.

Breivik lider av paranoida vanföreställningar menar Sørheim. Psykiatrikern hävdar även att Breivik lider av grandiosa vanföreställningar och ser sig själv som ledare för en organisation. Han tror att en stor del av befolkningen stöder honom och jämför sig med historiska krigshjältar.

- Han menar det ligger på hans ansvar att bestämma vem som skall leva och vem som ska dö i Norge. Ansvaret upplevs vara verkligt och betungande. Vi bedömmer det som bisarra, grandiosa, vrångföreställningar, sa Sørheim

Ämnen i artikeln