Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter terrordåden i Norge den 22 juli har uppmärksamheten kring den antimuslimska miljön ökat. I Expo Researchs fokusrapport kartläggs hur hatet mot muslimer sprids.
 

rapport_islamafobi_220_03.jpg

Bland annat visar rapporten att våldsbejakande kommentarer och texter är ett återkommande inslag i den antimuslimska bloggosfären.

I en kommentar till en av riksdagsledamoten Kenth Ekeroths (SD) bloggtexter om islamisering och mångkultur, dras följande slutsats:
"den enda självklara följden av dessa tendenser med invandrare, blir på lång sikt användande av dödligt våld mot alla invandrare särskilt muhammedaner, eller inbördeskrig mellan gamla nordbor och nya invandrare, det är inte frågan om OM utan när".

Den nya fokusrapporten redogör för tongivande profiler inom den internationella antimuslimska miljön, centrala begrepp samt texter och kommentarer i den svenska bloggosfären.

Rapporten är framtagen av Expo Research, en del av stiftelsen Expo. Expo Research samlar och analyserar information om intoleranta grupper, nätverk och fenomen. Bland annat ansvarar Expo Research för Expos arkiv som är Skandinaviens största samling av högerextrem
propaganda, och publicerar en återkommande årsrapport om vit makt-rörelsen.

Rapporten finns att ladda ner här

Report in English