Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Varför har ni valt att granska EDL?
– I hela västvärlden ser man hur hatet mot muslimer växer. Just i England har en högljudd ny rörelse etablerat sig på bara två år. Den skrämmer många och påverkar samhällsklimatet, men inga svenska medier har hittills granskat den. English Defence League är inte heller en isolerad grupp. En fråga är om vi kommer att få se en likande utveckling i andra länder – och i Sverige.

Finns det tecken på det idag?
– Ja, det finns ett embryo, en Swedish Defence League, men den har än så länge en begränsad verksamhet. Förutsättningarna är också helt andra än i Storbritannien. Men samma idéer saluförs via Sverigedemokraterna, ett parti som förövrigt EDL ser som allierade i kampen mot det som man ser som en islamisering av Europa.

Har EDL några möjligheter att växa och på allvar bli ett samhällsproblem?
– Det beror nog på. Hittills har man samlat folk ur en frustrerad arbetarklass som känner sig som förlorare i den ekonomiska utvecklingen, men nu försöker man nå också medelklassen. Det går inte att säga om det kommer att lyckas, men man kan konstatera att islamofobiska utspel är mer mainstream i Storbritannien än i Sverige. Muslimernas reaktioner på islamofobin kan bli avgörande.

Hur menar du då?
– EDL söker konfrontation. Om provokationerna bemöts med våld och radikalisering bland unga muslimer, kan det få fler britter att tro att EDL har rätt i sin tolkning av samhällsproblemen och hur de ska lösas.

Du var med vid en stor EDL-demonstration. Är aktivisterna våldsamma?
– Många har bakgrund som huliganer, och i samband med EDL-demonstrationer har det ofta förekommit våld. Nu börjar samhället ta EDL på allvar och ställer upp med enorma polisinsatser. Men ledaren Tommy Robinson som jag träffade, verkar ha förstått att våldet kan vara ett problem, om organisationen vill få stöd utanför kretsen av unga arga män.