Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

English Defence League, EDL, bildades 2009 och utvecklades snabbt till den snabbast växande politiska gruppen i England. Genom att effektivt utnyttja sociala medier och organisera fotbollshuliganer i stora demonstrationer gjorde man sig snabbt ett namn.

EDL beskriver sig självt som försvarare av mänskliga rättigheter och västerländska värden mot islamism och jihadistisk terrorism. Men i själva verket präglas organisationen av uppenbara antimuslimska idéer.

Under de senaste åren har konceptet spridit sig till flera europeiska länder. I Sverige finns numera Swedish Defence League, med den före detta sverigedemokraten Isak Nygren som talesman.

I helgen möts en rad nationella avläggare till English Defence League tillsammans med representanter för andra små antimuslimska aktivistgrupper runt om i Europa.

Planen är förstås att visa upp en stor och levande gräsrotsrörelse mot islam. Men frågan är hur många som kommer. Flera av de grupper som tagit efter English Defence Leagues koncept har haft svårt att få igång en utåtriktad verksamhet. Inte heller organisationen Stoppa islamiseringen av Europa, som finns representerade under helgens möte, har blivit den folkrörelse man tänkt sig.

Den renodlade antimuslimska aktivismen verkar helt inte ha tagit fart utanför England. En anledning är att de inte behövs. I flera länder har högerpopulistiska partier erbjudit en plattform för en antimuslimsk agenda. Och på det sättet lockat en del av de personer som annars skulle engagera sig i grupper som Swedish Defence League.
Danmark är ett undantag. Landet är ett centrum för den nya typen av renodlad antimuslimsk politik. Och just Århus passar utmärkt som plats för helgens demonstration. Där finns sedan många år tillbaka den högerextrema huligangruppen White Pride och därmed rätt förutsättningar för att kunna etablera något liknande English Defence League.

Helgens möte är historiskt. Det kommer inte locka tusentals besökare, men det har symbolisk betydelse för den utveckling som just nu sker i den europeiska extremhögern.
Under de senaste fem åren har vi sett en allt tydligare skillnad mellan vad man kan kalla den traditionella extremhögern och den antimuslimska högerpopulismen. Den traditionella extremhögern har hållit fast vid antisemitiska förklaringsmodeller och ett motstånd mot det moderna. Samtidigt har högerpopulister, som exempelvis Sverigedemokraterna, tagit ställning för Israel och riktat siktet mot den så kallade islamiseringen.

Det har varit två rörelser med en, i alla fall i teorin, tydlig gräns emellan. English Defence Legaue och andra liknande grupper kliver nu in mitt emellan. För samtidigt som de säger sig vara motståndare till nazism och försvarar Israel lockar de personer med en bakgrund i den nazistiska rörelsen. Förspelet till helgens demonstration är ett tydligt exempel.

Det har länge pågått konflikter inom Danish Defence League. I januari splittrades organisationen. EDL valde att stödja utbrytargruppen, men utrensningarna tycks fortsätta även i den gruppen. För ett par veckor sedan gjorde EDL sig av med utbrytargruppens dåvarande talespersonen Kasper Mortensen efter att han häktats för att ha misshandlat en vakt. Philip Traulsen som har en bakgrund i nazistiska och högerextrema grupperingar ersatte Mortensen som talesperson för DDL.

Nu har Traulsen anklagats för att ha försökt locka till sig demonstranter på nazistforum. DDL och EDL har dementerat anklagelserna, men på den officiella listan över talare vid demonstrationen saknas Traulsen.

De antimuslimska aktivistgrupperna är en hybrid mellan den traditionella extremhögern och högerpopulismen. Det viktiga under helgens möte är inte antalet deltagare eller exakt vad som sägs, utan det faktum att det överhuvudtaget hålls. Det är först och främst en påminnelse om att extremhögerns politiska landskap är i förändring.